Kur'ân bağlamında âlemin Allah'ın varlığına delâleti
In the context of Koran the proof of universe on God's existence
- Tez No: 412156
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HARUN IŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Âlem, yaratıcı, Vâcibu'l-Vücud, Big Bang, Samanyolu, Güneş Sistemi, Dünya, Canlılar, İnsan, Tasarım, Denge, Universe, creator, compulsory asset, big bang, cosmos, milkway, solar system, world, living beings, human beings, design, order, aim
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kelam Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 206
Özet
Bu çalışmada, âlemi ve canlıları sadece doğanın içinde kalarak açıklamaya çalışan natüralist-ateist anlayış ile bunların üstün bir kudret ve bilinç sahibi Allah tarafından yaratılıp, tasarlandığını söyleyen Kur'ânî bakış açısı karşılaştırıldı. İnsanın aklı ve beş duyusuna muhatap olan âlemin, kendiliğinden değil mutlaka varlığının evveline yokluk sebkat etmemiş, Vâcibu'l-Vücud olan bir Zât tarafından yaratılmış olması gerektiği, Kur'ân bağlamında ele alınıp izah edilmeye çalışıldı. Kur'ân'dan, yaratıcı fikrine dair çeşitli örnekler verildi. Özellikle Kur'ân'daki, Allah'ın yaratma sıfatını ifade eden kavramlar üzerinde duruldu. 20.Yüzyılda ortaya çıkan Big Bang gibi bilimsel teoriler ekseninde, Kur'ân'ın âlemin oluşumuna dair beyan ettiği gerçeklerin neler olduğu üzerinde izahatlar yapıldı. Yüce yaratıcı'nın tüm“güzel isim, sıfat ve fiillerinin”zuhura çıktığı en küçük zaman, en küçük an olan Big Bang (Büyük Patlama) ve Big-Bang'in, her şeyi bir şeyden ve en güzel şekilde, adaletle yaratan'ın varlığına olan delalet yönleri izah edildi. Âlemin kaotik, karmaşık bir yapıda değil, aksine düzenli, tasarlanmış, hassas dengeler üzerine kurulu ve gayeli olduğu çeşitli örneklerle ifade edildi. İlk oluştan mevcut zamana kadar, atom altı parçacıklardan galaktik sistemlere kadar her şeyin hassas bir denge üzerine kurulu olduğu, dengenin, var olabilmenin anahtar kelimesi olduğu, böylesine sonsuz sayıdaki hassas, denge, düzen, tasarım ve gayeliliğin tesadüfen veya kendiliğinden değil Üstün Bilinç, İlim ve Kudret sahibi bir yaratıcı tarafından yaratılabileceği fikri Kur'ân'ın ışığı altında beyan edildi.
Özet (Çeviri)
At this study, we compared the naturalist and atheist understanding which, try to explain the universe and living beings only inside nature and Koran's understanding which says these things are created and designed by the God who has a superior power and conscious.The universe which includes human's five senses and mind can't be created by itself but must be created by someone whose certain existence has no absence before and who has compulsory asset, was handed and explained by the help of Koran. Some examples from Koran about the creator idea were given. Especially the concept which explain. The God's creating adjectives were deliberated. On the Screntif axis of Big Bang which occured in the 20th century, Explanations were made on what were the realities that Koran says about the creation of the universe. The Big Bang which is the shortest time and smallest moment where the Supreme Creator's all the good names, adjectives and verbs appear and the proof of Big Bang on God's creation everything from one thing by the best style in justice is explained. The universe is not established on chaotic, complex origin, on the contrary, established on systematic designed and sensible balance and has an aim is explained with different examples. From the first creation to the present, from under atom particles to galactic system everything is bassed on a sensible balance where balance is keyword of existence, such uncountable, sensible, balance, order, design and aim are not by themselves but created by and authority who has and outstanding conscious, science, power. This idea is explained under the light of Koran.