XII - XVI. Dönemleri arası Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde Maraş milletvekilleri ve siyasi faaliyetleri
XII - XVI. peri̇ods between Maraş MPs and political activities at Turkish Grand National Assembly
  1. Tez No: 412273
  2. Yazar: ZEYNEL KOLUTEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET EYİCİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Tarih, Political Science, History
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye, Demokrasi, Türkiye Büyük Millet Meclisi, Maraş Milletvekilleri, Turkey, Democracy, National Congress, Maras Deputy
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
XII-XVI dönem aynı zamanda ülkemizde askeri bir ihtilal yaşanmış 1960 askeri müdahalesini gerçekleştirenler bu hareketin yapılma amacını; tıkanan demokratik sürecin önünü açmak olarak değerlendirmişlerdir. Farklı siyasi düşünce yapısına sahip insanlar ise 27 Mayıs'ı, değişik sekilerde yorumlamışlardır. 27 Mayıs; kimilerine göre halkın elinden özgürlüklerini almak, kimilerine göre ise çıkmaza giren demokratik sürecin önünü açmak için yapılan bir müdahaledir. 27 Mayıs 1960 askeri darbesi; Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nde 20 yıl sürecek darbeler dönemini başlatmıştır. 1960 darbesinden sonra Türk Silahlı Kuvvetleri'nin siyasete etkisi artmıştır. TSK'nın Türk siyasetine bundan sonra yaptığı müdahaleler 12 Mart 1971 muhtırası ve 12 Eylül 1980 askeri darbesinde Maraş da etkilenecekti. Bu dönem aynı zamanda iki ihtilal arası bir dönemdir. 27 Mayıs'tan sonra MBK tarafından, temel hak ve hürriyetleri anayasa güvencesi altına alan, çok partili demokratik sistemi pekiştiren, TC'nin en özgürlükçü anayasası olma niteliğindeki 1961 Anayasası hazırlandı ve DP dönemindeki akiller meclisine benzer bir senato vücuda getirildi. Bunun yanında rejimin kurallarını belirleyen Anayasa Mahkemesi kuruldu. Danıştay'ın sahip olduğu, idarenin ve yürütmenin tasarruflarını denetleme yetkisi genişletildi. Türkiye Büyük Millet Meclisi içerisinde yer alan siyasi kişilerin sosyoekonomik özellikleri ortaya çıkarılmıştır. Buradan hareketle 1961-1980 yıllarında Maraş'tan milletvekili seçilmiş siyasi şahsiyetlerin profilleri ile birlikte siyasi performansları ve yasama faaliyetlerindeki etkinlikleri araştırılmış ve ortaya konulmuştur. Söz konusu milletvekillerinin ülke sorunları başta olmak üzere bölgesel sorunların çözülmesindeki rolleri değerlendirilmiştir. Böylece Maraş şehrinin Cumhuriyetin ilk yıllarındaki sosyo-ekonomik anlamda kalkınma ve gelişme sürecinde hangi temel dinamiklerin etkin olduğu konusu da ortaya çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
XII-XVI periods between also experienced a military coup in our country who performs the 1960 military intervention made the purpose of this act ; They pave the way for a democratic process that considers blocked. May 27 is commented on various terraces by people who different political mindset. May 27 is getting freedom from the people according to some and also some people think taht it is an intervention to pave the way for the democratic process into a deadlock May 27, 1960 military coup ; Republic of Turkey has launched an era of military coups in the last 20 years . After the 1960, coup the Turkish Armed Forces have increased the influence of politics. After his intervention , the Turkish Armed Forces Turkish politics 12 Maras memorandum in March 1971 and will also be affected on 12 September 1980 military coup . This period is between two international revolution . After 27 May by the fundamental rights and freedoms of the area under the constitutional guarantee of multiparty consolidate the democratic system , is Turkey's 1961 Constitution, was prepared in the most liberal of the nature of the constitution and the DP era wise were brought into a similar Senate to parliament. Besides, the Constitutional Court determines the rules of the regime was established. Council of State owned , their savings were expanded authority to supervise the administration and the executive . Located in Grand National Assembly of Turkey was revealed socioeconomic characteristics of political contacts. Hence the events of 1961-1980 years of political and legislative activities with performance profiles of the MPs elected political figures from Marash were investigated and revealed . Role in resolving regional problems , especially the problems of the country said lawmakers were evaluated. Thus, the dynamics of basic subject is active in socio-economic development in terms of the first years of the Republic is revealed.