45 numaralı Ayıntab Şer'iyye Sicili'nin 101 - 200. sayfalarının transkripsiyonu ve değerlendirilmesi: H. 1107 - 1108 / M. 1696 - 1697
Transcription and evaluation of Ayıntab Judicial Record of 101 - 200. pages Nu: 45: LC. 1107 / 1696 AD.
  1. Tez No: 412272
  2. Yazar: BEDİA GÜVENÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELAHATTİN DÖĞÜŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Şer'iyye Sicilleri, Hüccet, Ayıntab, Nişân-ı Şerif, Hukuk, 17. Yüzyılda Osmanlı Tarihi, Judicial Records, Hujjat, Ayintab, Engagement-i-Sharif, Law, 17th Century Ottoman History
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 211
Özet
Sosyo-kültürel açıdan önemli bilgi ve kayıtlar içeren Osmanlı mahkeme kayıtları, geçmişi günümüze yansıtan kıymetli yazılı kaynaklardandır. Belli bölgelere ait olan bu kayıt defterleri yerel farklılıkları ortaya koymasının yanı sıra tümü gözlendiğinde genel tespitlerin de oluşmasını sağlamaktadır. 45 Numaralı Ayıntab Şer'iyye Sicili Hicri 1107-1108 ( M. 1696-1697) tarihlerini kapsamaktadır. Tezimizin konusu, tamamı 200 sayfadan oluşan 45 Numaralı Ayıntab Şer'iyye Sicillerinin 101-200. sayfalarının transkripsiyonudur. Ancak tezin giriş kısmında Osmanlı hukuk sistemi ve Şer'iyye sicillerinden kısaca bahsedilmiştir. 45 Numaralı Ayıntab Şer'iyye Sicillerinde yer alan belgelerden faydalanılarak şehrin o dönemki kültürel, ekonomik, hukuki, sosyal faaliyetleri ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Belgelerde yer alan veraset davalarının bazılarının sonunda vefat eden kimseden geriye kalan malların (tereke) ayrıntılı dökümünün yer alması, o dönemde kullanılan günlük eşyaları bilmemize yardımcı olmaktadır. Ayrıca belgelerde; alacak-verecek, ticari ilişkiler arazi anlaşmazlıkları ve arazi satışları, nikâh akitleri, boşanmalar, kadına şiddet, uygunsuz davranışlara karşı halkın tepkisi, iftira-tecavüz olayları, hırsızlık, kayıp eşya ve hayvanlar, vekil tayinleri nafaka bağlanılması, adam yaralama ve cinayetler gibi farklı konularla ilgili bilgilere ulaşmak mümkündür. Böylece şehrin tarihi, kültürel, ekonomik ve sosyal yapısını daha yakından tanıma imkânına kavuşmuştur.
Özet (Çeviri)
Ottoman court registers are so valuable sources that they include important knowladge and records. These registers also reftlect past to present besides its social and cultural value. Registers which belong to specific areas do not only manifest local differences but also help researchers reach more general conclusions. The present study comprises analysis of the years 1107-1108 (Lunar Calendar- Hijrah) / 1696-1697 AD. The topic of our thesis is the transcription of 101-200. pages of the 45. Numbered Ayıntab Shar'iyya Registery Book which is compased of 200 pages. But te introduction part of our vork treats of the brief the juridical structure of Ottoman and shar'iyya registeries. I have tried to bring up the cultural, economic, juridical and social activities at that time of the city by making use of the documentaries in the 45. Numbered Ayıntab Shar'iyya Registeries. At the end of same inheritence lawsuits taking place in the documenteries, the detailed information about the remaining goods of s dead person helpsus to know the daily belongings used at that time. İt is possible to get the information connected with different topics such as commercial relationships, territory disagrecments and tevritory sellings, civil wedding contracts, divorces, beating women, the reaction of people against unsuitable behaviors, slander, theft, lost things, lost animals, injuring people, appointing agents, giving alimony, crimes. So we have the opportunity that we knov the historical, cultural, economical and social stucture of the city.