Savunma tedariğinde karşılaşılan sorunların analizi ve tedarik sürecinin iyileştirilmesine yönelik öneriler: TSKGV şirketleri örnekleri
- Tez No: 412280
- Danışmanlar: PROF. DR. HALUK KORKMAZYÜREK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Savunma ve Savunma Teknolojileri, İşletme, Defense and Defense Technologies, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Savunma, Savunma Sanayii, Tedarik, Satınalma
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Kara Harp Okulu Komutanlığı
- Enstitü: Savunma Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Savunma Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Şirketler için harcama kalemlerinin en büyüğünün tedarik edilen malzeme ve hizmet harcamaları olduğu yapılan son çalışmalarla daha açık ortaya konulmuştur. Bu da şirketler için tedarik bölümlerinin önemini ve katma değerini arttıran en temel unsur olmuştur. Önemi artan tedarik fonksiyonunun ise yeni yeni ortaya çıkmaya başlayan sorunları da vardır. Literatürde farklı sektörlerde bu sorunları anlamaya yönelik çalışmalar yapılsa da savunma sanayi özelinde yapılmış bir çalışma bulunmamaktadır. Ölçemediğimizi yönetemediğimiz bir gerçekse tespit edemediğimiz savunma sanayi tedarik süreci sorunlarını da daha iyi yönetmemiz mümkün olmayacaktır. Bu nedenle bu çalışmada Savunma Sanayi tedarik sürecinde yaşanan sorunların üzerine gerçekçi tespitler yapılmaya çalışılmış ve iyileştirme önerileri ile sürece ivme kazandırma hedeflenmiştir. Bu araştırma nitel araştırma tekniği ile yapılmış olup; verilerin toplanma sürecinde nitel araştırma türlerinden bireysel görüşme, gözlem tekniği ve doküman inceleme kullanılmıştır. Mülakat tekniğiyle toplanan veriler, içerik analizi kullanılarak analiz edilmiştir. Elde edilen verilerin savunma sanayi sektör dinamiklerinden kaynaklanan sorunlar ve tedarik birimlerinin iç sorunları olmak üzere iki temel başlıkta toplandığı görülmüştür. Savunma sanayi sektör dinamiklerinden kaynaklanan sorunların; tedarikçiler için gelecek belirsizliği ve yüksek yatırım ihtiyacı, kalifiye tedarikçinin sektörde tutulamaması, projelerin ar-ge yoğun olması, tedarikçi seçim problemleri ve üst-yönetim ile personel ilişkilerindeki uyumsuzluklar olduğu tespit edilmiştir. Tedarik birimlerinin iç sorunları analiz edildiğinde ise süreçsel ve organizasyonel sorunların yanında tedarik personelinin örgütsel aidiyetinin zayıflaması ön plana çıkan konular olmuştur. Anahtar Kelimeler : Savunma, Savunma Sanayii, Tedarik, Satınalma
Özet (Çeviri)
Recent studies displays a fact much more clearly that the outstanding expenses of firms are the purchasing expenses of material and service. That is the fundamental reason why purchasing departments became important and increased its added value. However, the rising procurement functions have some newly welcomed troubles besides the usual problems. Although in literature there are various studies trying to figure out the problems of procurement departments in various industries, the market in which the problems are rarely argued in written language is defence industry. If we can not manage something that we could not measure than it seems that we shall not manage procurement processes in defence industry more effectively since we could not take a view from above. Therefore, this study aims to demonstrate the problems of Turkish Defense Industry in procurement process and with the proposals of improvements the process aimed to be accelerated. In this study qualitative research methods are applied and for the data gathering process Interview and observation techniques are preferred. The data gathered from Interviews is analysed via Content Analysis. The results outlines that the problems are arising from two fundamental point which can be classified as the problems arising from the defence industry market dynamics and the problems arising from the internal dynamics of procurement departments. The problems arising from the defence industry market dynamics are high future uncertainty and investment requirements for suppliers, difficulties of keeping the qualified suppliers in the market, r&d oriented projects, supplier selection problems and the disharmony between top management and employees. The problems arising from the internal dynamics of procurement departments are mostly procedural and organizational problems but specificly organizational commitment weakness of the procurement specialist.