Rekabet Kurulunun ve Avrupa Toplulukları komisyonunun bilgi isteme ve yerinde inceleme yetkileri
Board of Competition and commission of European Communities site review and powers of information request
  1. Tez No: 412339
  2. Yazar: BİRGÜL KARAÇADIR GÜRS
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMEL BADUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgi İsteme, Yerinde İnceleme, inquiry, on-site viewing
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankaya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun?un 14. maddesinde düzenlenen Rekabet Kurulu?nun bilgi isteme ve 15. maddesindeki yerinde inceleme yetkisi ile ilgili olan bu çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde; inceleme ve araştırmanın başlaması, delillerin toplanması aşaması, sözlü savunma ve karara karşı gidilecek yargı yolu hakkında genel açıklamalarda bulunulmuştur. İkinci bölümde; Rekabet Kurulu?nun bilgi isteme ve yerinde inceleme yetkileri incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise Avrupa Toplulukları Komisyonu?nun bilgi isteme ve yerinde inceleme yetkileri açıklanmış, bununla birlikte çalışma içerisinde Danıştay kararlarına da yer verilmiştir. Gerek uygulamadaki durum gerekse doktrin ele alınmış, yazarların konuyla ilgili düşüncelerine yer verilmiştir. Ayrıca kanuna eleştiriler getirilerek önerilerde bulunulmuş, Rekabetin Korunması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı?na da yer verilmiştir. Her ne kadar bilgi isteme ve yerinde inceleme ile ilgili kanundaki eksiklikler tasarıya alınmış olsa da bu konuyla ilgili yeterince kaynak olmaması nedeniyle tezin içeriği yönünden genel bir çerçeve çizilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The study on inquiry power of the Competition Board regulated in the 14th article of the Law on Protection of the Competition numbered 4054 and on-site viewing power of the Competition Board regulated in the 15th article of the same law is comprised of 3 parts. General explanations about commencement of Investigation and Examination, the stage of gathering evidence, oral defense and the jurisdiction remedy to be used against decisions are given in first part. The Competition Board's powers of inquiry and on-site viewing have been studied in the second part. European Union Commission?s inquiry and on-site viewing powers are examined in the third part. In addition to that, state council decisions are given place. Both the status of the practice and the relevant doctrine are discussed and authors? thoughts about the issue are included. Besides, the law is criticized and suggestions are made and the draft law for changing the Law on Protection of Competition is also included in the study. Even if the deficiencies in the law about inquiry and on-site viewing are included in the draft, a general framework is tried to be drawn in terms of the content of the thesis since there are not enough resources regarding this subject.