Malatya'da özel bir kliniğe başvuran menopoza girmiş bireylerin genel beslenme durumlarının belirlenmesi
To determine the general diet status of menopause experiencing i̇ndividuals who consulted a private clinic in Malatya
- Tez No: 412523
- Danışmanlar: PROF. DR. YASEMİN BEYHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Besin tüketim, Fiziksel aktivite, Menopoz, Menopause, food consumption, physical activities
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalışma, menopoza girmiş bireylerin genel beslenme durumlarının belirlenmesi amacıyla, Malatya'da yaşayan yaşları 40-65 arasında değişen 70 kadın üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya katılan kadınlara sosyodemografik özellikleri, beslenme alışkanlıkları, antropometrik ölçümleri, besin tüketim durumu ve fiziksel aktivite düzeylerini içeren anket formu uygulanmıştır. Çalışmaya katılan bireylerin % 55,7'si şişmandır. Bireylerin bel çevresi ve bel-kalça oranının ise olması gereken standart ölçülere oranla anlamlı derecede yüksek olduğu bulunmuştur (p0,05). Çalışmaya katılan bireylerin % 87,1'inin düzenli öğün tüketmediği ve sıklıkla kuşluk öğününü atladıkları (%52,9) sonucuna varılmıştır. Bireylerin 'Türkiye'ye Özgü Beslenme Rehberi' ne göre aldıkları enerji ve besin ögeleri önerilen düzeye göre karşılaştırıldığında enerji, protein, lif, kalsiyum, magnezyum, fosfor, demir ve A-D-E-C vitaminleri tüketimlerinin referans değerinden anlamlı derecede yüksek olduğu sonucuna varılmıştır (p0,05). Bu çalışmanın sonucunda menopozlu bireylerde yeterli ve dengeli beslenme ile sağlıklı beslenme alışkanlıklarının kazandırılmasına yönelik yaşam tarzı değişikliklerinin oldukça önemli olduğu anlaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
To Determine The General Diet Status of Menopause Experiencing İndividuals Who Consulted a Private Clinic in Malatya This study was conducted to 70 women aged between 40– 65 and going through menopause in Malatya. The aim of the study is to determine the general nutrition of people. A survey which contained socio-democratic features, eating habits, nutrition intake condition, anthropometric measurement, physical activity levels was applied in order to be more familiar with the applicant of the survey.55,7 % of the individuals participating in the study is fat. It has been found that the proportion of waist circumference and waist hip of individuals is significantly higher than it should be according to standard measurements (p0,05). We haven't found any meaningful difference between their energy, macro food elements, cholesterol, vitamin and mineral consumption averages that they consumed through daily diet according to their age groups. After the study, it has been understood that life style changes aimed at gaining healthy nutrition habits and adequate and balanced nutrition in individuals with menopause are quite important.