İnhale flutikazon propiyonat alan astımlı çocukların vücut kompozisyonlarının değerlendirilmesi
Evaluation of body composition parameters in asthmatic children receiving inhaled fluticasone propionate treatment
- Tez No: 412616
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM YILMAZ ÖZBEK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: bazal metabolik hız (BMR), biyoelektrik impedans analizi (BİA), çocukluk çağı astımı, InBody, inhale kortikosteroid, obezite oranı (OD), vücut kitle indeksi (BMI), vücut kompozisyonları, vücut yağ oranı (PBF), vücut kas miktarı, vücut yağ miktarı, basal metabolic rate (BMR), bioelectrical impedance analysis (BIA), body compositions, body fat mass (FM), body mass index (BMI), childhood asthma, InBody, inhaled corticosteroid, muscle (M), obesity degree (OD), percentage body fat (PBF)
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Astım havayollarının kronik inflamatuvar bir hastalığı olup, değişik uyaranlara karşı artmış hava yolu duyarlılığı ve hava yolu daralması ile karakterizedir. İnhale kortikosteroid tedavisi astım semptomlarını kontrol eder, atak sıklığını ve acil başvurusunu azaltır, yaşam kalitesini, solunum fonksiyon testlerini, bronş aşırı duyarlılığını düzeltir. Uzun süreli düşük doz inhale kortikosteroid kullanımının çocuklarda gelişme ve büyüme hızını etkilemediğini gösteren çalışmalar olmasına karşın vücut yağ oranı, kas miktarı gibi vücut kompozisyonu ile ilgili bilgiler oldukça kısıtlıdır. Bu çalışmanın amacı, puberte öncesi dönemdeki astım tanılı çocuklarda inhale kortikosteroid tedavisinin vücut kompozisyonuna (vücut kitle indeksi, vücut yağ oranı, obezite oranı, bazal metabolik hız, vücut yağ ve kas miktarı) etkisinin olup olmadığını değerlendirmektir. Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Ankara Hastanesi Pediatrik Alerji Polikliniği'ne Şubat 2014- Mayıs 2015 tarihleri arasında başvuran, 4 - 9 yaşları arasında olan ve son bir yıl içinde sistemik kortikosteroid tedavisini 10 günden daha uzun süre almamış, en az 6 aydır, 250 mcg/gün inhale flutikazon propiyonat alan 45 astımlı ve 45 sağlıklı çocuk değerlendirildi. Hastaların 19' unda son bir yıl içindeki atak sayısı birden fazla iken 26 hasta bir atak geçirmişti. Yine bu hastalardan 29' unda atopi vardı. Çocukların 31' i hafif, 14' ü orta persistan astım grubunda idi. Astımlı çocuklarda solunum fonksiyon testleri yapıldı. InBody 230-MW-160 cihazı ile hasta ve kontrol grubundaki çocukların vücut kitle indeksi (BMI), vücut yağ oranı (PBF), obezite oranı (OD), bazal metabolik hız (BMR) , vücut yağ ve kas miktarı bakıldı ve bel ve kalça çevreleri ölçüldü. Her iki gruba da televizyon- bilgisayar başında geçirilen süre, haftalık abur cubur tüketimleri, haftalık spor aktiviteleri bir anket yardımıyla soruldu. En az 6 aydır inhale flutikazon propiyonat alan astımlı çocuklar sağlıklı çocuklarla karşılaştırıldığında vücut kompozisyonu parametreleri, bel ve kalça çevresi ölçümleri arasında anlamlı bir fark olmadığı saptandı. İnhale kortikosteroid kullanım süresi ile PBF, kas miktarı, yağ miktarı ve kalça çevrelerinin her biri arasında pozitif korelasyon görüldü. Astımlı ve sağlıklı çocuklar karşılaştırıldığında TV-bilgisayar başında geçirilen günlük süre ve abur-cubur tüketimi astımlı çocuklarda fazla, haftalık spor aktivitesi süresi daha az bulundu. Sonuç olarak inhale flutikazon propiyonat alan astımlı çocuklarla sağlıklı çocuklar karşılaştırıldığında vücut yağ oranında farklılık olmadığını saptadık. Ancak astımlı çocuklarda ilaç kullanım süresi arttıkça vücut yağ oranı artmıştır. İleride yapılacak daha geniş popülasyonlu ve daha uzun süreli çalışmaların, inhale kortikosteroid kullanımının vücut kompozisyonu üzerindeki etkilerini daha belirleyici şekilde ortaya koyabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Asthma is a chronic inflammatory disease of the airways characterized by airway hyperresponsiveness against variable stimulus and airway obstruction. Inhaled corticosteroids control asthma symptoms, reduce asthma attacks, emergency department visits and enhance quality of life, respiratory function tests and bronchial hyperresponsiveness. Prolonged treatment with low doses of ICS in children does not seem to affect growth rate; however, limited data are currently available on the body composition parameters like percentage body fat and muscle mass. The purpose of this study is to examine whether treatment with inhaled corticosteroids has an effect on body mass index, percentage body fat, obesity degree, basal metabolic rate, body fat mass and muscle mass on children with asthma. 45 healthy children and 45 patients who aged between 4 to 9 years, received 250 mcg fluticasone propionate per day for at least 6 months and did not receive systemic corticosteroid treatment for more than ten days in last year and applied to the Faculty of Medicine, Baskent University Ankara Hospital Pediatric Allergy Clinic between February 2014-May 2015 were included in the study. 26 children had only one asthma attack and 19 children had more than one asthma attack in last year. 29 children had atopy. 31 children had mild and 14 children had moderate persistent asthma. Pulmonary function tests were performed with spirometry. Body Mass Index (BMI), Percentage Body Fat (PBF), Obesity Degree (OD), Basal Metabolic Rate (BMR), Body Fat Mass (FM) and Muscle (M) were performed with InBody 230-MW-160 and waist-hip circumference were measured in both healthy and asthmatic children. Written questionnaires on the duration of television/computer viewing, frequency of fast food consumption and weekly physical activity were completed by the parents/guardians of all children. When asthmatic children who received inhaled fluticasone propinate treatment for more than 6 months and healthy children were compared, there was no significant difference in body composition parameters and waist-hip cicumference measurements. Positive correlation was demonstrated between the duration of inhaled corticosteroid treatment and each of these body composition parameters; PBF, muscle, fat mass and hip circumference. When children with asthma and healthy children were compared, significant increase in duration of television/computer viewing and frequency of fast food consumption; significant decrease in weekly physical activity were observed in asthmatic children. As a result, no statistically significant difference in PBF was found between children with asthma who received inhaled corticosteroids and healthy children. However, as the duration of treatment increased, PBF had increased. In future we suggest that long-term studies with larger patient population grups may explain effect of inhaled corticosteroids on body composition parameters more clearly.