Mutual impedance considerations in two dimensional planar acoustic arrays with square piston elements
İki boyutlu düzlemsel akustik dizinlerde kare piston elemanlar için karşılıklı empedans değerlendirmeleri
- Tez No: 413244
- Danışmanlar: PROF. DR. HAYRETTİN KÖYMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Karşılıklı Akustik Bağlaşım, Öz ve Karşılıklı Rasyasyon Empedansları, Düzlemsel Dizin, Kare Piston Elemanlar, Transdüser, Rayleigh-Bloch Dalgaları, Mutual Acoustic Coupling, Self and Mutual Radiation Impedances, Planar Array, Square Piston Elements, Transducer, Rayleigh-Bloch Waves
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Büyük akustik dizinler, askeri ve sivil uygulamalarda iyi oluşturulmuş hüzme oluşturabilmek için yüksek öneme sahiptir. Bu uygulamaların olası kazançlarını elde edebilmek için sonar dizinlerindeki akustik eşlenimi dikkate almak ve hesaplamak gereklidir. Bu konu üzerinde çok sayıda çalışma yapılmış olmasına rağmen, özellikle kare piston elemanların karşılıklı radyasyon empedansıyla ilgili teorik ve pratik olarak yayınlanmış akademik yazınlar yetersizdir. Bu eksiği gidermek adına, bu tezde iki boyutlu düzlemsel dizinlerdeki kare piston transdüserlerin öz ve karşılıklı radyasyon empedans değerleri incelenmektedir. Bu elemanların öz ve karşılıklı radyasyon empedans değerleri ile empedans matrisleri oluşturulmaktadır. Ayrıca, dizinlerin çalışması ve olası radyasyon empedans değerleri aktif simülasyonlar ile analiz edilmiştir. Karşılıklı empedans verileri, transdüserlerin jenerik eşdeğer devre modeli ile test edilerek farklı parametrelerde rezonansları incelenmiş ve Rayleigh-Bloch dalgaları gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Large acoustic arrays have tremendous value in military and civil applications for producing well-formed beams. In order to realize the potential gains of these applications enabled by large acoustic arrays, it is essential to calculate and take into account the acoustic coupling of the sonar arrays. Although many studies have been conducted on this phenomenon, the practical and theoretical studies in public literature remain inadequate especially on mutual radiation impedance of the acoustic sonar arrays. In order to address this need, self and mutual radiation impedances of square piston elements in two-dimensional planar acoustic arrays are investigated in this thesis. Impedance matrices are formed from the self and mutual radiation impedances of these elements. Operation of arrays and possible mutual radiation impedances are analyzed through the active simulations of planar arrays. Importantly, the mutual impedance data is tested on a generic equivalent circuit model of a piston transducer. Resonance of these transducers and Rayleigh-Bloch waves are also observed as the outcome of these tests.