Ayrık tasarım değişkenli kafes yapıların modifiye edilmiş armoni arama algoritması ile optimizasyonu
Optimization of truss structures with discrete variables using modified harmony search algorithm
  1. Tez No: 413300
  2. Yazar: CEMAL KARAASLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SADIK ÖZGÜR DEĞERTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Modifiye edilmiş armoni arama, Optimum tasarım, Kafes yapılar, Modified harmony search, Optimum design, Truss structures
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu çalışmada, ayrık tasarım değişkenli düzlem ve uzay kafes yapıların optimizasyonunda modifiye edilmiş armoni arama algoritması (MHS) kullanılmıştır. Armoni arama; müzisyenlerin beste yaparken en iyi armoniyi bulmak için izledikleri yol ile optimizasyon problemlerinin çözümünde izlenen yol arasında benzerlik kuran bir optimizasyon yöntemidir. Optimum tasarımda amaç; gerilme ve deplasman sınırlayıcıları altında minimum ağırlıklı kafes yapıların elde edilmesidir. Kafes yapıların optimizasyonunda modifiye edilmiş armoni arama algoritmasının etkinliğini test etmek için literatürde hazır bulunan 52 elemanlı düzlem kafes yapı ile 25 ve 72 elemanlı uzay kafes yapıları kullanılmış ve elde edilen sonuçlar; armoni arama, sezgisel parçacık sürü optimizasyonu, sezgisel parçacık sürü-karınca koloni algoritması, mayın patlatma algoritması, modifiye edilmiş ateş böceği algoritması, çarpışan cisimler algoritması, öğretme-öğrenme esaslı optimizasyon yöntemleri ile kıyaslanmıştır. Bu kıyaslamalar neticesinde, modifiye edilmiş armoni arama algoritması ile daha hafif kafes yapı tasarımlarının elde edildiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, Modified harmony search algorithm (MHS) is used for the optimum design of truss structures with discrete variables. The harmony search, bases on the analogy between the musical process of searching for a perfect state of harmony and searching for solutions to optimization problems. The objective of the optimum design is to obtain minimum weight truss structures under the displacement and stress constraints. 52 member plane truss structure and 25, 72 member space truss structures, which were optimized previously using harmony search, heuristic particle swarm optimization, particle swarm ant colony optimization, mine blast algorithm, the enhanced accelerated firefly algorithm, colliding bodies optimization and teaching-learning based optimization, are used to test the efficiency of modified harmony search algorithm. The results obtained from modified harmony search algorithm are compared with the results obtained from these methods. The comparisons showed that the modified harmony search algorithm yielded lighter truss structures designs.