Türkiye'de ekonomik performansın kurumsal temelleri: Yeni kurumsal iktisat perspektifi
The institutional fundamentals of Turkey's economic performance: A new institutional perspective
  1. Tez No: 413683
  2. Yazar: YILDIRIM BEYAZIT ÇİÇEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TAMER ÇETİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Yeni Kurumsal İktisat, İşlem Maliyeti, Güvenilir Taahhüt, Kurumsal Yapı, Yapısal Kırılma, Eşbütünleşme, New Institutional Economics, Transaction Cost, Credible Commitment, Institutional Structure, Structral Breaks, Co-integration
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 199
Özet
Bu doktora tez çalışmasında, Türkiye'de kurumsal yapı ve ekonomik performans arasındaki ilişki, Yeni Kurumsal İktisat'ın literatüre kazandırdığı işlem maliyeti ve güvenilir taahhüt kavramları üzerinden analiz edilmektedir. Yeni Kurumsal İktisat'a göre neoklasik iktisat, işlem maliyetleri, sınırlı rasyonellik, eksik sözleşmeler, mülkiyet hakları gibi kavramları dikkate almadığından, modellemeleri gerçek dünyayı yansıtmamaktadır. Ancak gerçek dünyada işlem maliyetleri her zaman pozitiftir. Bu doğrultuda öncelikle Yeni Kurumsal İktisat'ı da kapsayacak şekilde kurumlar konusu incelenmiş ve kurumlar-ekonomik performans ilişkisi anlatılmıştır. Daha sonrasında işlem maliyetinin tanımlanması, ölçülmesi ve etkileri konularına değinildikten sonra politik işlem maliyeti üzerinde durulmuştur. İlerleyen bölümde politika oluşturma süreci ve güvenilir taahhüdün oluşumu anlatılmıştır. Burada kurumsal politikaların oluşmasında kurumların rolü ve 3 temel belirleyici erk olan yasama-yürütme-yargı ve kuvvetler ayrılığı incelenererek, güvenilir taahhüt kavramı izah edilmiştir. Sonrasında teorisi izah edilen bu konuların Türkiye'de gelişimi incelenmiştir. Bu noktada tezin önemli bir katkısı, son bölümde Yeni Kurumsal İktisat perspektifinden hareketle, politik işlem maliyetleri ve güvenilir taahhüdün tanımlanması ve Türkiye'de var olan kurumsal yapının ekonomik performans üzerine etkilerinin yapısal kırılmalı zaman serisi analizi ile ele alınmasıdır. Buna göre kurumsal yapının belirlediği işlem maliyeti ve güvenilir taahhüt, doğrudan yabancı yatırım kararlarında ve milli gelir üzerinde belirleyici öneme sahiptir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the effect of Turkey's institutional structure on economic performance is analyzed by using transaction cost and credible commitment which are contributed by New Institutional Economics. According to this school, neoclassical economics ignores transaction cost, bounded rationality, incomplete contracts and property rights. So these models will not represent the real world. But it's known that the transaction cost is always positive in the real world. According to this reality, to begin with the institutions containing the New Institutional Economics are investigated and the relationship between institutions and economic performance is explained. Afterwards defining, measuring and effects of transaction cost topics are mentioned. Soon after we handled the political transaction cost. In the next chapter, the policymaking process and credible commitment are explained. The role of institutions on formation of institutional policies and the 3 determiner legislative-executive-judiciary and the seperation of powers are discussed and credible commitment is clarified in this context. By giving the theoretical framework of this issues, Turkey's progress is reviewed. The important contribution of this thesis is by following New Institutional Economics perspective, first defining the political transaction cost and credible commitment and after showing the effects Turkey's institutional structure to economic performance by using time series analysis with structral breaks. Findings indicate that the transaction cost and credible commitment determined by institutional structure are highly important on investment decisions and national income.