Türkiye'de Yeniçağ ruhaniliği ve pratikleri: Evren tasarımı, birey ve olumlama
New age spirituality and practices in Turkey: Universal design, individual and affirmations
- Tez No: 413715
- Danışmanlar: PROF. DR. ASLI YAZICI YAKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Antropoloji, Sosyoloji, Anthropology, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Yeniçağ, ruhanilik, inanışlar, olumlama, sağaltım, düalizm, holizm, holistik iyileşme, şifalandırma, enerji, reiki, melekler, kartlar, yeniçağ hareketi, çakra, evren tasarımı, iyi ve kötü, kanal olma, New age, spirituality, beliefs, affirmations, healing, dualism, holism, holistic healing, energy, reiki, angels, cards, new age movement, chakra, universal design, good and evil, channeling
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antropoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Antropoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu çalışma, giderek popülerleşen yeniçağ ruhaniliği üzerine kurulu inanışlarının, takipçileri tarafından nasıl deneyimlendiklerini, nasıl adlandırıldıklarını ve gündelik yaşamları içerisinde bunların nasıl yer aldığını anlamayı hedeflemektedir. Bu bağlamda, bu inanışlarla daha önceden var olan inanışların benzerlikleri, farklılıkları ve toplumda bir arada nasıl yer aldıkları bireylerin kendi deneyimleri çerçevesinde anlatılmaya çalışılmaktadır. Araştırma Türkiye'nin üç büyük şehri olan Ankara, İstanbul ve İzmir'de, yeniçağ inanışlarından en az birini takip eden bireylerle yapılan görüşmeler ve gözlemlerle gerçekleştirilmiştir. Bunun yanı sıra, inanışları hem dışarıdan biri olarak hem de içeriden biri olarak gözlemlemek adına, katılımcı gözlem yöntemi kullanılmıştır. Bu sebeple kendi aldığım reiki eğitimine ve burada gerçekleştirdiğim gözlemlere de tezde yer verilmiştir. Çalışma kapsamında sahada karşılaşılan birbirinden farklı yeniçağ inanışlarına yer verilmiştir. Söz konusu inanışlar, hepsinin temelinde var olması sebebiyle, olumlamalar ana çerçevesinde incelenmiş, evren tasarımlarına, şifalandırma yöntemlerine, günlük pratiklerine, dili farklı kullanımlarına ve neo-liberalizm bağlamına yer verilmiştir. Bu tez, ele aldığı bağlamlar ve Türkiye'de alanında öncü çalışmalardan birisi olması dolayısıyla, önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to understand how do the followers of the populating new age spirituality and beliefs experience these phenomena and the way they refer to them or involve them into their daily lives. In this context, the similarities and differences of these beliefs to old beliefs and the way they exist together in the community are evaluated by the frame of the experiences of the individuals who are practicing them. The research has been conducted by interviews and observations at the three biggest cities of Turkey, Ankara, İstanbul and İzmir with the individuals who practices at least one of the new age beliefs. In addition to this, participant observation technique is used to be able to understand these beliefs both as an insider and an outsider. So my own observation and experience in the reiki course that I attended for participant observation is also included in this study. Various new age beliefs that have been came across in the field are analyzed in the main frame of affirmations considering that affirmations are underlying in all the new age beliefs. The universal design, healing techniques, daily practices, different usage of the language and neo-liberalism contexts of the new age beliefs are also evaluated in the study. The importance of this study is all the different contexts its evaluating and that it's one of the pioneers of this field of study in Turkey.