Nazan Bekiroğlu'nun hikaye ve romanları üzerine bir inceleme
A study on the story and novels of Nazan Bekiroğlu
  1. Tez No: 413714
  2. Yazar: SAFİYE DOĞAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERDOĞAN KUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Nazan Bekiroğlu, hikâye ve roman, teknik, tema, Nazan Bekiroğlu, novel and story, technique, theme
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 306
Özet
“Nazan Bekiroğlu'nun Hikâye ve Romanları Üzerine Bir İnceleme”, isimli yüksel lisans tezinde 1997'den beri yayımlanan iki hikâye kitabı ve dört romanı anlatıcı, anlatma yöntemi ve öğeleri bağlamında incelenmiştir. Bu tezde, yazarın öykülerinin ve romanlarının tekniğiyle ilgili boşluk kapatılmaya çalışılmıştır. Hikâye ve romanlarının genel konusunu; yazma sorunsalı, aşk, yaratılış, tasavvuf ve varlık (isim) kavramları oluşturur. Bekiroğlu, tüm kitaplarında insan öğesini ön planda tutmuş, insanın iç dünyasına yönelmiştir. Bu yüzden roman ve hikâyelerinde evrensel değerleri vurgulamıştır. Nazan Bekiroğlu'nun öykü ve romanlarına genel olarak bakıldığında; öykü ve roman kişilerinin geçmiş dönemlerde yaşayan kahramanlar olduğu görülür. Yazar anlatmak istediklerini bu kişiler üzerinden verir. Yaşanıyor ve yaşanacak olanların tespiti için, yaşanmışlık üzerinden hareket eder. Bunu da geçmiş zaman elbiseleri giymiş kişiler üzerinden sağlar. Dahası, profesyonel tüm akademik ve edebȋ birikimlerini birleştiren Nazan Bekiroğlu edebiyatımızın başarılı bir yazar olarak yerelden evrensele uzanan yaklaşımla eserlerini ortaya koyar.
Özet (Çeviri)
In the master's thesis, named“A Study on the Story and Novels of Nazan Bekiroğlu”examined since 1997, the author published two books of stories and four novels, was examined in the context of narrator, telling method and items. In this thesis, we have tried to close the gap on the technique of the author's stories and novels. The general issues of short stories and novels; writing problematic, love, creation, mysticism and presence (name) creates concepts. Bekiroglu, he has kept all the books on the human element at the forefront, has directed the human inner world. So universal values emphasized in the novels and short stories. Stories and novels are generally seen as heroes people living in the past. For the determination of the place, and there will be moves through life experiences. Further, Nazan Bekiroğlu a successful author of literature, who professionally combines all academic and literary backgrounds, puts out works of literature with her vision that extends from the local to the universal. Utilizing of postmodernism as well as technical facilities, to convey any messages, the writer uses tradition. In other words, Bekiroglu moves around a fixed center.