Zihin beden ilişkisi bağlamında William Hasker'ın zuhur teorisinin değerlendirilmesi
An analysis of William Hasker's emergence theory in terms of mind-body relationship
  1. Tez No: 413750
  2. Yazar: AYKUT ALPER YILMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZİKRİ YAVUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Zuhurcu düalizm, düalizm, Hasker, zihin, Emergent dualism, dualism, Hasker, mind
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Felsefesi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
Bu çalışmada William Hasker'ın zuhurcu düalizm görüşünün geleneksel düalizmlere bir alternatif olabilme ihtimaline dair bir değerlendirme sunulmuştur. Biyoloji ve felsefede son zamanlarda sık sık gündeme gelen zuhurculuğun zihin felsefesi içerisinde nasıl kullanılabileceğine dair bir örneği de ele alınmıştır. Hasker'ın, zihin konusunda realist olmakla birlikte modern bilimsel verilerle de uyum içerisinde bir görüşün ortaya çıkarılmasına yönelik çabasına değinilmiştir. Sonuç olarak Hasker'ın teorisinin zihin ve özgür irade gibi nitelikleri içerisinde barındırabilen düalist teorilere bir alternatif olarak sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This thesis presents an analysis for the possibility of William Hasker's view of emergent dualism to be an alternative to the traditional dualisms. The thesis does this through an example for how emergentism, which has become a rising issue in biology and philosophy, can be used in the philosophy of mind. Discussed also in this thesis is Hasker's endeavours to develop a theory that is realist about the mind and yet concordant with the modern scientific data as well. The conclusion we have arrived is that Hasker's theory provides an alternative to dualist theories which can account for the mind and free will.