Altyapı yatırımlarının ekonomik büyüme üzerine etkilerinin panel veri yöntemi ile analizi
Effects of infrastructure investments on economic growth: analysis with panel data
- Tez No: 413854
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KEMAL DEĞER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Altyapı, Büyüme, Panel Veri Analizi, Enerji, Telekomünikasyon, Infrastructure, Growth, Panel Data Analysis, Energy, Telecommunication
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu çalışmanın amacı, 1994-2013 döneminde Dünya'da farklı gelir ve gelişmişlik seviyelerindeki ülkelerde fiziki altyapı yatırımları ile iktisadi büyüme arasındaki ilişkiyi analiz etmektir. Bu amaçla öncelikli olarak Ekonomik Büyüme konusu teorik çerçevede kısaca ortaya konulmuştur. Çalışmada, altyapı yatırımlarının belirleyicileri ile ekonomik büyüme arasındaki ilişki, belirtilen dönemde Dünya Bankasından elde edilen yıllık veriler kullanılarak incelenmiştir. Ampirik bulgular, telekomünikasyon, enerji ve ulaştırma altyapı yatırım harcamaları ile GSYİH verilerinin kullanıldığı panel veri analizlerine dayanmaktadır. Tüm Dünyada 136 ülkeden elde edilen veriler, Dünya Bankasında yer alan gelir sınıflandırmasına göre dört farklı kategoride yüksek gelirli, üst orta gelirli, alt orta gelirli ve düşük gelirli ülkeler olarak ayrılmıştır. Ayrıca bu veriler tüm ülkeler için toplulaştırılarak genel bir analiz de yapılmıştır. Uygulama kısmında ekonometrik yöntem olarak yatay kesit analizi ile zaman serisi analizinin olanaklarını birleştiren dinamik panel veri analizi kullanılmıştır. Panel veri analizi içerisinde yer alan sabit ve tesadüfi etkiler modelleri Haussman test istatistiği sonuçlarına göre seçilerek uygulanmıştır. Fiziksel altyapı yatırımları ekonomik büyümeyi etkileyen ve karşılıklı ilişki içerisinde olduğu önemli faktörlerden birisi olarak kabul edilmektedir. Ancak telekomünikasyon, enerji ve ulaşım yatırımları ülkeden ülkeye gelir seviyelerine göre farklılıklar gösterebilmektedir. Elde edilen sonuçlara göre, enerji altyapısı tüm ülkeler ve bütün gelir grupları için büyümenin pozitif ve anlamlı bir belirleyicisi olduğu gözükmektedir. Bu pozitif etki yüksek gelir grubunda en üst seviyede iken gelir seviyesi azaldıkça düşmektedir. Bununla birlikte ulaştırma altyapısı tüm gelir gruplarında anlamlı olmasına rağmen büyümeyi etkileme gücü oldukça düşüktür. İletişim altyapısı ise sadece tüm ülkeler ve yüksek gelir grubunda anlamlı ve pozitif ilişkiye sahip olmaktadır. Uygulama neticesinde enerji yatırımlarının tüm ülkeler için çok önemli olduğu, bununla birlikte telekomünikasyon yatırımlarının beklenen sonuçları vermediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to analyse the relationship between economic growth and physical infrastructure investments in all over the World with level of development and different income levels for countries from 1994 to 2013. For this purpose, economic growth has primarily tried to put forward the theoretical framework at the first stage. In this study, the relationship between the determinants of economic growth and infrastructure investment has been examined using annual data obtained from the World Bank for the period concerned. Empirical findings are based on panel data analysis that uses GDP, telecommunications energy, and transportation infrastructure capital expenditures. All data obtained from 136 countries in all over the World is allocated four different categories according to the World Bank classification of incomes as high income, upper middle income lower-middle-income and low-income countries. Moreover, these data are aggregated for all countries to make a general analysis. In the last part of the study panel data analysis has been chosen as an econometric method that composes the facilities of the cross sectional analysis and the time series analysis. Fixed and random effects models which is located in panel data analysis, were applied selectively according to Haussman test statistic results. Physical infrastructure investment is recognized as an important and mutual factor to affect economic growth. However, telecommunications, energy and transportation investments may vary from country to country according to income levels. According to the obtained results, the energy infrastructure seems to be a positive and significant determinant of growth for all income groups. This level is reduced by lower income, while the highest level in the positive effect for high income groups. Although transport infrastructure has a significant power, it is very low to influence growth in all income groups. The relationship between growth and telecommunication infrastructure is significant and positive only with all countries and high income groups. As a result of the study, energy investment is very important for all countries, however, telecommunications investment has not been provided expected results.