45 nolu Kırım kadı sicili'nin transkripsiyonu ve değerlendirilmesi
- Tez No: 413856
- Danışmanlar: PROF. DR. KENAN İNAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı Devleti, Kırım, Kadı sicili, tereke, Crimea, Ottoman Empire, Kadı Registery, Altın Orda
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 216
Özet
Osmanlı devletinin en önemli yargı organı şer'i mahkemelerdir. Bu mahkemelerde görülen davaların tutulduğu deftere şer'iye sicili denilmektedir. Kadılar tarafından tutulan şer'iye sicilleri konuları bakımından çeşitlilik göstermektedir. Siciller tutuldukları bölge halkının günlük yaşamı, gayrimenkul, giyecek ve yiyecek fiyatları, etnik yapısı, bölgenin yer isimleri gibi daha birçok bilgiyi tespit etmemizi sağlamaktadır. Bu bakımdan şer'iye sicilleri sosyal ve iktisadi alanında çalışma yapan araştırmacıların başvurduğu en önemli kaynaklardan biri olmuştur. Bu çalışmada 45 Nolu Kırım Kadı Sicili transkripsiyonu ve değerlendirilmesi yapılmıştır. Değerlendirme ve transkripsiyon sonucunda Kırım'ın 1713-1715 dönemine ait sosyal ve iktisadi alanındaki durumun aydınlatılması amaçlanmaktadır. Bu amaç doğrultusunda tereke, alacak verecek, vekâlet ve vasi tayini, mülk alım satımı, asayiş (yaralanma, darp, cinayet) ve sulh davaları analiz edilmiştir. Analiz sonucunda, Kırım'da yer alan coğrafi yer isimlerinden kullanılan eşya türlerine, ölçü birimlerinden üretilen tarım ürünlerine, ticarette kullanılan para çeşitlerinden köle ticaretine kadar pek çok konuda bilgi ortaya konulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Crimea kept under control by several states down the ages and bears the traces of various states in terms of social, cultural, and economic. The most important of these are the Golden Horde and Ottoman Empire. One of the most important source which sheds light on Ottoman Empire history is kadi records. In this study, No. 45 Crimea Kadi Record which indicates Crimean social and economic life between the years of 1713-1715 has been translated and the concentration subjects of records have been evaluated mainly. The post graduate study of No. 45 Crimea Kadi Record's Transcription and Evaluation (1713-1715) consists of three main sections. In the first part, main informations are given about Crimea geography and history. In the second part, the evaluation of No. 45 Crimea Kadi Record are carried out. In the third part, it is included in the transcription of record. According to the documents were transkripted, cases have been concentrate the subjects of heritage, assets and liabilities, appointment of guardianship, estate purchase and sales, public order ve death.