Türkiye'de kamu yatırımlarının mekânsal yoğunlaşması: 2002-2014 dönemi
Spatial concentration of public investments in Turkey: Period of 2002-2014
  1. Tez No: 413881
  2. Yazar: SABİHA ÇAĞLAYANGİL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜNER TUNCER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kamu Yatırımları, Mekânsal Yoğunlaşma, Herfindahl– Hirschman Endeksi, Public Investments, Spatial Concentration, Herfindahl – Hirschman Index
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışmanın çıkış noktası, kamu yatırımlarının nasıl bir mekânsal yoğunlaşma sergilediğini araştırmak ve bunu Türkiye özelinde ortaya koymaktır. Bu çıkış noktasından hareketle araştırmanın amacı, Türkiye'de 2002-2014 dönemi için kamu yatırımlarının mekânsal yoğunlaşmasını tespit etmek ve bu dönemde siyasal iktidarın kamu yatırımları açısından eğilimini belirlemektir. Çalışmanın kapsamı Türkiye'de 2002-2014 dönemi olarak belirlenmiştir. Kamu yatırımları, tarım, madencilik, imalat, enerji, ulaştırma-haberleşme, turizm, konut, eğitim, sağlık ve diğer kamu hizmetleri olmak üzere on kategoride ele alınmıştır. Çalışmada iktisat literatüründe önemli bir yere sahip olan ve yoğunlaşmayı ölçmede kullanılan Herfindahl – Hirschman Endeksi kullanılmıştır. Analiz sonuçlarına göre 2002-2014 dönemi içerisinde en çok mekânsal yoğunlaşmaya sahip olan kamu yatırım türü Enerji Yatırımları olarak belirlenmiştir. Bu dönem içerisinde siyasal iktidarın, Türkiye ekonomisinde dış ticaret açığını ve cari açığı besleyen önemli bir faktör olan enerji sorununu çözmek için Enerji Yatırımlarına mekânsal yoğunlaşma gerçekleştirdiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Starting point of the study is to seek how public investments present spatial concentration and reveal this specific to Turkey. The aim of the study is to identify the spatial concentration of public investments for 2002-2014 periods in Turkey and defines the obliquity of political power in terms of public investments. The scope of the study is defined as 2002-2014 periods price in Turkey. It is dealt with 10 categories; public investments, agriculture, mining, production, energy, transmission, news reporting, tourism, domicile, education, health aid other utilities. Herfindahl-Hirschman index important in the economics literature is used to measure through concentration issued in this study. According to the results of analysis the energy investments are defined as having most spatial concentration kind of during 2002-2014 periods. During this period it is attained that political power realizes spatial concentration to energy investment to solve Turkey's foreign trade deficit in the economy and solve to energy problem the important element feeding the current deficit.