Romantik Dönemde ulusalcılık akımının etkisinde Antonin Dvorak'ın Opus 104 Viyolonsel Konçertosu'nun çalgı tekniği ve biçim bakımından incelenmesi
A research on the Cello Concerto by Antonin Dvorak Opus 104 affected by the nationalistic movement in terms of instrument technique and form in the romantic era
  1. Tez No: 413927
  2. Yazar: NİHAN BAĞDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. ÜMİT İŞGÖRÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Antonin Dvorak, Dvorak Viyolonsel Konçertosu, Viyolonsel, Antonin Dvorak, Dvorak Cello Concerto, Violoncello
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışma kaynaklar esas alınarak romantik dönem viyolonsel repertuvarının en önemli eserlerinden olan Antonin Dvorak'ın Opus 104 Viyolonsel Konçertosu'nu incelemektedir. Birinci bölümde eserin yazılmış olduğu dönemin genel yapısı ve 19. yüzyılda Avrupa'yı etkisi altına alan ulusalcılık akımının müzikteki yansımaları anlatılmıştır. İkinci bölüm, toplumsal dönüşümlerin; ulusal özgürlüklerin ve politik tartışmaların söz konusu olduğu bir ortamda yetişen Antonin Dvorak'ın (1841-1904) yaşamı ve müzik kariyerinin yanı sıra çağdaşlarıyla olan ilişkisi ve bestecinin kariyerine olan katkıları aktarılmıştır. Üçüncü bölüm ise Dvorak'ın Viyolonsel Konçertosu'nu yazma süreci, Çek viyolonselci Hanuš Wihan'ın esere yapmış olduğu teknik öneriler ve son olarak da Konçerto'nun biçimsel analizi yer almaktadır. Türkçe
Özet (Çeviri)
This study examines Antonin Dvorak's Opus 104 Cello Concerto based on resources on the basis of one of the most important works of romantic eras cello repertoire. In the first part it describes periods general structure and it was told the reflections on music of the 19th century and under the influence of European Nationalism. In the second part growing Antonin Dvorak's (1841-1904) under socials transformation; national freedom and political discussion as well as the life and music career, the relationship with his contemporaries and the contributions which were transferred to the composer's career. The third part Dvorak's process of writing the Cello Concerto and Czech cellist Hanuš Wihan's technical proposal that was made to work and finally the Concerto's formal analysis. Ġngilizce