Günümüz takı tasarımında cam kullanımı ve uygulamalar
The usage of glass in contemporary jewelry design, and the applications
  1. Tez No: 413928
  2. Yazar: Z.ÖZGE ERBİLEN YALÇIN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. CANDAN GÜNGÖR
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: El Sanatları, Güzel Sanatlar, Crafts, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Günümüz Takısı/Çağdaş Takı, Cam Takı, Cam Hamuru, Çağdaş Cam Hareketi, Contemporary Jewelry, Glass Jewelry, Pate de Verre, Nightingale's Eye, Contemporary Glass Movement
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 188
Özet
“Günümüz Takı Tasarımında Cam Kullanımı ve Uygulamalar”başlıklı tez çalışması; takının ve camın eş zamanlı sayılabilecek değişim süreçlerinde öne çıkan temel kavramlar ve camın bir söylem olarak takıda nasıl konumlandığı konuları üzerine eğilmektedir. Camın günümüz takı tasarımı açısından yerinin ortaya konulmasının amaçlandığı araştırmada; iki farklı disiplin arasındaki ilişkiler takının ticari yönünden ziyade sanatsal yönü üzerinden ele alınmıştır. Bu yaklaşımın oluşumunda ise çeşitli yönleriyle incelenen takı türleri üzerinden, cam takıların konumlandığı tür ya da türlerin saptanması etkili olmuştur. Bu bağlamda camın takıda oluşturduğu anlatım dilinin, iki disiplin arasındaki ilişkinin somut göstergeleri olarak belirlenen örneklemler üzerinden ortaya konulması amaçlanmıştır. Çalışmada tanımlanmaya çalışılan“günümüz takısı”söylemi ise; takının belirli bir tarz ya da akım ile bağlılığını yitirmeye başladığı 20. yüzyılın sonu ve 21. yüzyılı işaret etse de, geçmişin temel kavramları üzerinden incelenmesini gerekli kılmıştır. Türkiye'de takının çağdaş yaklaşımla ele alınma sürecinin, batılı ülkeler ile aynı yönde ilerleyememiş olması araştırma konusunu dünya genelindeki yaklaşımlara yönlendirmiştir. Takı malzemesi olarak camın hem sanatsal hem de klasik ancak yenilikçi bir yaklaşım sergileyebileceğinin göstergesi olarak tasarlanan iki koleksiyon ile Türkiye'deki klasik takı algısının dışına çıkabilecek ve takı yönelimlerini destekleyici bir çalışmanın gerçekleştirilmesi amaçlanmıştır. Araştırmada ortaya konulan nitel araştırma verilerinin tamamlayıcısı olarak, çalışmanın varmak istediği noktayı temsil eden bu iki koleksiyonun, ilgili alanda çalışma yapan/yapacak tasarım dünyasına yeni bir bakış oluşturacağı öngörülmektedir. Araştırmada takı ve cam üzerine gerçekleştirilen söylemlerin aktarımında literatür taramasının yanında gözlem, katılımlı gözlem ve yarı yapılandırılmış görüşmelerin verileri kullanılmıştır. Seçilen konu ile ilgili çalışmaların doğrudan ya da dolaylı gözlenerek veri toplanabilmesinde kişisel ve kurumsal interaktif yayınlar da kullanılmış, takı tasarlama biçimlerinde camın tercih edilme şekillerinin ve sıklıklarının ne yönde olduğunun saptanmasında etkili bir yöntem olmuştur. Türkçe
Özet (Çeviri)
Titled as“The Usage of Glass in Contemporary Jewelry Design, and The Applications”, this thesis study focuses on the simultaneous basic concepts of jewelry and glass featured in the period of change and how the glass come into being as an expression in jewelry. In the research, aiming to identify glass in terms of jewelry design; relations between two different disciplines are dealt through their artistic aspects rather than commercial aspects. As for the development of this approach, distinguishing the types in which the glass ornaments come into being via the kinds of jewelry having been studied from various aspects has been effective. In this context, the aim is to present the phraseology, glass forms in jewelry, through the samples having been defined as the abstract indicators of the relations between the two disciplines. While the expression“contemporary jewelry”which is tried to be explained in this study, points the end of the 20th century and 21st century when the jewelry began to lose its dependence with a specific style or movement, it required to be studied through the basic concepts of the past. Not being able to improve of dealing with jewelry with a modern approach in Turkey in the same direction with the western counties directed the research subject to the worldwide approaches. With two collections designed as indication of glass' ability to present both an artistic and classical but innovative approach as a jewelry material, it has been aimed to show that it's possible to go beyond the classical jewelry perception and to carry out a supportive study for jewelry tendencies. These two collections representing the plot of the study as a supplementary of the qualitative research data are predicted to give a new point of view to the design world which is studying/has studied on the relevant field. In research observation, participation observation and semi-structured interview data as well as literature search were used for citing expressions about jewelry and glass. Self and corporate interactive publications were also used for gathering the data by observing the relevant studies on the chosen subject directly or indirectly and this was to be an effective method in defining the types and frequency of preferring glass in jewelry design. İngilizce