Çamaşır makinesinde sıkma veriminin incelenmesi
Investigation of squeezing efficiency at washing machine
  1. Tez No: 414141
  2. Yazar: MEHMET MUSTAFA KEMAL TOZYILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ PINARBAŞI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Makine Mühendisliği, Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Energy, Mechanical Engineering, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Deneysel çalışma, çamaşır makinesi, tambur, sıkma verimi, porozite, geçirgenlik, hesaplamalı akışkanlar dinamiği, türbülans modelleri, Experimental study, washing machine, drum, squeezing efficiency, porous, permeability, computational fluid dynamics, turbulence models
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Isı Proses Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Türkiye'nin 2014-Aralık itibariyle nüfusu yaklaşık 76,5 milyon ve hane sayısı 2014 yılı için yaklaşık olarak 27,7 milyondur (TUİK). Metropol yaşamının artması ve küçük illerimizdeki şehirleşme nedeniyle yaşam standartlarını arttıran, zamandan tasarruf sağlayan elektrikli ev aletlerinin kullanımı günden güne artmaktadır. Enerji talebinin artmasıyla birlikte elektrik tüketiminin hane kullanımında, genel elektrik tüketiminin %25'ini oluşturduğu belirtilmektedir (TEDAŞ 2014). Evlerde en fazla enerji tüketen grup ise elektrikli ev aletleridir. Ev aletlerinin verimliliği ile ilgili çalışmalar uzun süredir devam etmektedir. Bu çalışmada çamaşır makinesinin sıkma verimine etki eden parametreleri saptamak, deneysel ve HAD analizleri ile yapılan çalışmalarla model oluşturmak istenmiştir. İlk aşamada deney tesisatı modellenmiş ve üretimi yaptırılmıştır. Deneysel çalışmalar ile tekstil porozitesi ve poroziteye bağlı geçirgenlik korelasyonları irdelenmiştir. Elde edilen porozite ve geçirgenliklere bağlı olarak debi değişimleri arasında bağlantı kurulmaya çalışılmıştır. İkinci aşamada deneysel çalışmalarda elde edilen veriler kullanılarak HAD analizleri yapılmıştır. Deney tesisatının akış modeli çıkartılmıştır. Bu modele uygun olan türbülans modeli için deneysel veriler ve HAD ile elde edilen veriler karşılaştırılmıştır. Türbülans modeli ve ağ yapısı oluşturulduktan sonra tambur delik çaplarının debiye olan etkisi incelenmiştir. Üçüncü aşamada tambur ve kazanın iki boyutlu yüzey modeli oluşturulmuştur. Zamana bağlı ve iki fazlı olarak analizler yapılmıştır. Burda ki amaç sıkma sırasında kanat konstrüksiyonunun tambur içinde ki akışkana etkisini görmektir. Ayrıca uygun türbülans modeli seçilerek, ileri ki çalışmalarda tekstil mamülü ile yapılacak analizlerde altyapı oluşturması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
Turkey's population is approximately 75.5 million and the number of households is about 24.7 millionfor the year 2012 as of December (TUIK). The use of time-saving electrical household appliances that increase standards of living is increasing day by day due to growing metropolitan life and urbanization of small towns. With the increasing demand for energy in the use of household electricity consumption, generates about 25% of the overall electricity consumption indicated (TEDAŞ 2012). The largest energy consumers in the houses are household electrical appliances. Studies on the efficiency of household appliances continues for a long time. In this study, to determine the parameters affecting the efficiency of the washing machine squeezing, aimed to create experimental models and studies with CFD. In the first stage, the experimental apparatus was built, modeled and manufactured. By experimental studies, textile porosity and porosity dependent permeability correlations were analyzed. Depending on the porosity and permeability was tried to establish a connection between the flow rate changes. In the second stage, the CFD analyzes were performed using data obtained in experimental studies. Flow model of the experimental apparatus have been established. This model is compared with the data obtained from experimental data and CFD for appropriate turbulence model. After the turbulence model and the mesh structure is created, the effects of flow rate of the drum diameter hole was investigated. In the third stage, the two-dimensional surface model is created in the drum. With this model, time dependent analysis was conducted as a two-phase flow. The purpose here is to see the effect wing structures in the drum of fluid during spinning. In addition, selecting the appropriate turbulence models, the analysis of textile products to be made in future studies aimed to build infrastructure.