Derin kazılarda farklı iksa sistemlerinin tasarımının ve deformasyonlarının incelenmesi
Investigation of design and deformation of different supporting system in deep excavation
- Tez No: 414330
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. GÖKHAN DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: İksa Sistemi, Zemin Basıncı, Plaxis, Sonlu Elemanlar, Supporting System, Lateral Ear th Pressure, Plaxis, F.E.M
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu çalışmada, son yıllarda ülkemizde geniş bir uygulama alanı bulmaya başlayan ve büyük bir gelişme gösteren iksa sistemlerinin temel konuları ve tasarımları incelenmiştir. Tezin birinci böl ümünde iksa sistemleri hakkında genel bir bilgi verilmiş olup, literatür araştırmasıyla daha önce yapılmış olan çalışmalar i rd elenmiştir . İkinci bölümde yanal zemin basınçları ve iksa sistemlerine etkiyen toprak basınçları ayrıntılı olarak incelenmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünde derin kazı destekleme sistemleri irdelenmiş olup, dördüncü bölümde iksa sistemlerinin tasarımında vazgeçilmez olan sonlu elemanlar yöntemi prensibiyle çalışan Plaxis yazılımı genel hatlarıyla anlatılmıştır. Beşinci bölümde Samsun İli, İlkadım İlçesi, 100. Yıl Bulvarı Müftü Hamam Sokak'ta yer alan Yokuş apartmanının kuzey kısmında yer alan yıkıntı halindeki eski binaların Samsun Evleri Rekonstrüksiyon ve çevre düzenlemesi işi kapsamında yeniden inşa edilmesi sebebiyle Yokuş Apartmanının güvenliğinin sağlanması hususunda gerekli önlemi alabilmek adına iksa sistemi tasarlanmış tır. Ayrıca zemin etüt raporundaki verilere göre tasarlanmış olan iksa sisteminin elastisite modulü ve kohezyon değeri, kontrollü olarak değiştirilerek iksa sist emi üzerinde zemin parametrelerinin deformasyonlara ve kesit etkileri ne olan etkileri incelenmiştir. Zemin etüt raporundaki verilerin tasarımda ne kadar önemli olduğu , değişimin nelere sebep olduğu ve buna bağlı olarak bu değerlerin elde edilmesinde gerekli hassasiyetin gösterilmemesinin ne gibi sonuçlar doğurabileceği ortaya konulmuştur .
Özet (Çeviri)
The basic ideas and the design of supporting systems in deep excavation, which are recently widely use in Turkey and have improved significantly, are briefly introduced in this research. Also, lateral earth pressures which causing stability problems at deep excavations, calculating methods of effect getting by this pressure is explained. In the first part of the thesis presents an overview about supporting systems, it revealed the work previously done by the literature. The second part describes lateral earth pressure and earth pressure acting on supporting system in detail. In the third part of the study , deep excavation support systems are examined by using Plaxis software working performing finite element analysis which is indis pensable principles in the design of supporting system . In the fifth part of the study; the old buildings in the form located in the ruins in the northern part of Yokuş apartments, Samsun house reconstruction and landscaping due to be rebuilt under the work hill to ensure the security of the apartment in order to take the necessary measures in respect of supporting system is designed. In addition, the support ing system is designed based on soil investigation data in the report has been changed to modulus of elasticity and cohesion values. In this way the influence on the support system has been investigated. The importance of the design of the soil investigation data in the report are issues raised by this thesis.