İmar Hukukunda kazanılmış haklar
Vested rights at Zoning Law
- Tez No: 414470
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLENT KENT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Kazanılmış Hak, İmar Hukuku, İmar Planları, Yapı Ruhsatı, Vested Right, Zoning Law, Development Plans, Construction Permit
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
Çalışmada idare hukuku alanında karşılaşılan kazanılmış haklar kavramının imar hukuku alanındaki yeri tartışılmıştır. Kazanılmış haklar kesin bir tanımının yapılamaması dolayısıyla oldukça tartışmalıdır. Kavramın amacının ve unsurlarının belirlenmesi uygulamadaki problemleri çözmeyi kolaylaştırma kabiliyetine sahiptir. İdare hukukunda kazanılmış haklar tek taraflı işlemler yapmaya yetkili güçlü idare karşısında bireylerin haklarını korumayı amaçlamaktadır. Bu yüzden kazanılmış hakların korunması idareyi sınırlayan bir yükümlülük olarak görülmektedir. İmar hukukunda ise kazanılmış hakların amacı, yapısına usulüne uygun ruhsat ile başlayan kişinin sonradan yapılan değişiklikler ve düzenlemeler karşısında korunmasıdır. İmar alanında idare yapılan her değişiklik karşısında daha önce verilen ruhsatları kişilerden alma isteği içerisindedir. İşte kazanılmış haklar konusunda açık düzenlemeler olmadığı için idarenin işlemleri ile bireylerin hakları arasındaki dengeyi sağlama konusunda yargı organlarına önemli yükümlülükler düşmektedir. Yargı organlarından beklenen eski düzenlemelere göre alınmış ruhsatların koruma altına alınması, kişilerin bu ruhsatlara göre inşa ettiği yapılara dokunulmasının önüne geçilmesidir. Kazanılmış haklar için nesnel v unsurlar belirlenmemiş olması, uygulamada hak kayıplarına neden olabilmektedir. Bu tür hak kayıpları, bireylerin hukuka olan güvenini sarsacağı için çalışmamızda kazanılmış hakların unsurları ve amaçları irdelenmiştir. Bu değerlendirme yapılırken idare hukukundaki kazanılmış haklar sorununa, yargı kararlarına ve daha nesnel ölçütler getirmiş ABD hukukuna yer verilmiştir. Değerlendirme sonucunda ise imar hukukunda kazanılmış hakların korunması gerektiği ve bu koruma olmadığı takdirde hukuk devleti ilkesine aykırılık olacağı tespit edilmiştir. Kazanılmış hakların korunmaması halinde ise yapıların her değişikliğe uygun olması aranacaktır. Bu durum, hem düzenli kentleşmenin önüne geçmeye sebep olacak hem de çok ciddi zararlara yol açacaktır.
Özet (Çeviri)
In this study, replaced by the concept of acquired rights in zoning law, which is adopted in the field of administrative law, was discussed. Vested rights are quite controversial because of absence of a precise definition. Determination of the components and the purpose of the concept have the ability to facilitate solving problems in practice. Vested rights in administrative law aim to protect the rights of individuals against the competent and powerful authority which can make unilateral operations. Therefore, the protection of vested rights is seen as an obligation that limits the administration. The purpose of vested rights in zoning law is protect individuals who started structure with duly permit, against subsequent changes and regulations. In zoning the administration is willing to take permits previously granted from individuals on the grounds that performed changes. Because of lacking clear regulations on vested rights, judicial organs have significant liabilities about providing a balance between administration procedures and the rights of individuals. Expectations from judicial organs are the conservation of the permit taken according to the previous regulations and to prevent the violations of structures which is built according to this permit. Due to not vii determined objectively elements for vested rights, loss of rights may occur in application. Because of such rights losses will undermine confidence in the law, the vested rights elements and objectives of our study were examined. By this evaluation is been included vested rights issue in administration law, judicial decisions and United States law which brings more objective criteria. In conclusion of evaluation, it has been determined that in zoning law, protection of vested rights is a necessity and without protection of vested rights would be contrary to the rule of law. If the vested rights does not protect, it will be sought that structures must be suitable for any changes. This situation will prevent regular urbanization and lead serious damage.