Mizah tarzları ve psikolojik belirtiler arasındaki ilişkilerin incelenmesi
The relationship between humor styles and psychological symptoms
  1. Tez No: 414640
  2. Yazar: MERVE ÖZDOLAP
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET BAYHAN ÜGE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Mizah Tarzları, Psikolojik Belirtiler, Humor Styles, Psychological Symptoms
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Bilim Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu araştırmada, mizah tarzları ve psikolojik belirtiler arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Araştırma, Türkiye'de yaşayan ve yaşları 18-66 arasında değişen, 149 kadın, 101 erkek olmaz üzere 250 gönüllü katılımcı ile gerçekleştirilmiştir. Katılımcılara, demografik verileri belirlemek için“Kişisel Bilgi Formu”, mizah tarzlarını ölçmek için“Mizah Tarzları Ölçeği”ve psikolojik belirtileri ölçmek için“Kısa Semptom Envanteri”uygulanmıştır. Ölçekler internet üzerinden doldurulmuştur. Araştırmanın amacı doğrultusunda ilk olarak, Mizah Tarzları Ölçeği alt boyutları ve Kısa Semptom Envanteri alt boyutları arasındaki ilişkileri belirlemek için korelasyon analizi uygulanmıştır. Ardından ilişkili çıkan değişkenlere uygun olarak basit ve hiyerarşik regresyon analizleri uygulanmıştır. Analizler sonucunda, Kendini Yıkıcı Mizah ve tüm Kısa Semptom Envanteri alt boyutları ve toplam puanı arasında pozitif yönde anlamlı ilişkiler bulunmuş ve hepsinin Kendini Yıkıcı Mizah alt boyutunu yordadığı görülmüştür. Kendini Geliştirici Mizah alt boyutu ile Depresyon ve Olumsuz Benlik alt boyutları arasında negatif yönde anlamlı ilişkiler bulunmuş ve yalnızca Depresyonun Kendini Geliştirici Mizah alt boyutunu yordadığı görülmüştür. Hostilitenin ise Saldırgan Mizah alt boyutunu yordadığı gözlemlenmiştir. Mann Whitney-U ve Kruskall Wallis-H testlerini uygulayarak cinsiyet ve yaş değişkenlerinin Mizah Tarzları üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Sonucunda, Saldırgan Mizah alt boyut puanının erkeklerde kadınlara oranla daha yüksek olduğu ve 18-26 yaş aralığında Katılımcı Mizah alt boyutu puanının daha yüksek olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this research, the relationship between Humor Styles and Psychological Symptoms have been examined. The sample of the study consisted of 250 volunteer adults of whom 149 female, 101 male and age range is 18-66. To determine the demographic datas“Personal Infırmation Form”, to determine the humor styles“Humor Styles Questionnaire”, to measure the psychological symptoms“Brief Symptom Inventory”were applied. Scales were filled via online survey. Towards the purpose of the research, primarily, correlation analysis have been conducted to Humor Styles Questionnaire subscales and Brief Symptom Inventory subscales. Afterwards, simple or hierarchical regression analysis were applied to variables which were found related. As the results of analysis, Self-Defeating Humor and all subscales of the Brief Symptom Inventory and total points were found that are positively related and regressed Self- Defeating Humor. Self-Enhancing Humor and Depression and Negative Self were found that are negatively related and only Depression regressed Self-Enhancing Humor. Hostility regressed Aggressive Humor. In order to examine the effects of age and gender on Humor Styles, Mann Whitney-U and Kruskall Wallis-H tests were applied. As the results, Aggressive Humor subscale points were higher in males than females and in 18-26 age range Affiliative Humor subscale points are higher than other age groups.