Üniversite öğrencilerinin mizah tarzlarının, psikolojik belirtiler ve ölüm kaygısı ile ilişkisi
The relationship between humor styles and psychological symptoms and death anxiety of college students.
  1. Tez No: 328095
  2. Yazar: NAGİHAN AVCI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Mizah tarzları, ölüm kaygısı, psikolojik belirtiler, Humor styles, psychological symptoms, death anxiety
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitimde Psikolojik Hizmetler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışmanın temel amacı üniversite öğrencilerinin mizah tarzları, psikolojik belirtiler ve ölüm kaygısı arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Bu amaçla, Kişisel Bilgi Formu, Mizah Tarzları Ölçeği, Ölüm Kaygısı Ölçeği ve Semptom Tarama Listesi (SCL-90), 232'si erkek, 271'i kız toplam 503 üniversite öğrencisine uygulanmıştır. Verilerin analizinde Pearson Korelasyon Katsayısı, T-testi, Tek Yönlü Varyans Analizi Anova, Scheffe-testlerinden yararlanılmıştır. Araştırmanın çalışma evrenini, 2010-2011 eğitim öğretim yılında Sakarya Üniversitesi ve Kocaeli Üniversitesi' nde öğrenim gören kız ve erkek öğrenciler oluşturmaktadır. Örneklemi Sakarya Üniversitesi ve Kocaeli Üniversitesinin çeşitli fakültelerinde öğrenim gören yaşları 17 ile 28 arasında değişen, % 46,1' i erkek , %53,9' u bayan olmak üzere 503 öğrenci oluşturmaktadır. Sonuçlar, mizah tarzları ile ölüm kaygısı arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Sağlıklı mizah tarzları (Katılımcı Mizah ve Kendini Geliştirici Mizah) ile psikolojik belirtilerin dokuz alt boyutu (somatizasyon, obsesif-kompulsif bozukluk, kişiler arası duyarlık, depresyon, anksiyete, öfke ve düşmanlık, fobik anksiyete, paronoid düşünce, psikotizm) arasında negatif yönde anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Sağlıksız mizah tarzları (Saldırgan Mizah ve Kendini Yıkıcı Mizah) ile psikolojik belirtilerin dokuz alt boyutu arasında pozitif yönde anlamlı ilişkiler olduğu belirlenmiştir. Psikolojik belirtiler ile ölüm kaygısı arasında negatif yönde anlamlı ilişki olduğu bulunmuştur. Psikolojik belirtiler ile ölüm kaygısı arasında ki ilişkiye bakıldığında; obsesif-kompulsif bozukluk, anksiyete, fobik anksiyete, paronoid düşünce ile ölüm kaygısı arasında negatif yönde anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Araştırmanın sonunda elde edilen bulgular psikolojik danışma ve rehberlikle ilişkilendirilerek, tartışma-yorum ve sonuç-öneriler kısmına yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study was to investigate the relationship between the styles of humor and death anxiety psychological symptoms college students. Personal İnformation Form, Humor Styles Questionnaire, Death Anxiety Scale, Symptom Check List (SCL-90) were administered to 503 (271 female, 232 male) college students. For data analysis, Pearson Correlation Coefficient, T-test, One Way Anova, Scheffe-Tests were referred. The main investigation field includes the male and female students that study at Kocaeli and Sakarya university students. The example of the investigation includes 503 students from the Kocaeli and Sakarya university students the ages between 17 to 28 and %46 male and %53.9 female students. The result shows there isn?t any relationship between the styles of humor and death anxiety. There is negative relationship between the healty humor types (self-enhancing humor and affiliative humor) and nine symptom of pschological subdivision such as (somatization, obsesive anomaly, sensitivity between people, depression, anxiety, hostility and anger, paranoid idea and pisikotizm). There is positive relationship between the nine symptom of pschological subdivision and unhealty humour types (self-defeating humor and aggressive humor). There is a negative relationship between the death anxiety and symptom of pschology. When we look at the relationship between symptom of pschology and death anxiety, it is found that there is negative relationship between obsesive anomaly, anxiety, phobic anxiety, paranoid idea and death anxiety. At the end of investigation the findings associate the guidance and pschological counselling and the result, interpretation, discussion also take part in the result of investigation.