İskeletsel sınıf I vakalarda farklı dik yön paternlerinin gülümsemeye etkisi
The effect of different vertical patterns on smile in skeletal class I cases
- Tez No: 415132
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET BAYRAM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Analiz, Angle Sınıf I, Estetik, Gülümseme, Maloklüzyon, Analysis, Angle Class I, Esthetics, Smiling, Malocclusion
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Bu çalışmanın amacı, iskeletsel Sınıf I maloklüzyona sahip bireylerde farklı dik yön paternlerinin (hipodiverjan-normodiverjan-hiperdiverjan) gülümseme özellikleri üzerine etkisinin, ortodontik tedavi ihtiyacı olmayan bireylerle karşılaştırılarak değerlendirilmesidir. Normal sagittal iskeletsel paterne sahip 90 hastadan oluşan çalışma grubu, vertikal gelişim paternine göre 3 gruba ayrıldı; hipodiverjan (15 kız, 15 erkek, ortalama yaş: 20.38±3.76 yıl), normodiverjan (18 kız, 12 erkek, ortalama yaş: 19.36±2.83 yıl) ve hiperdiverjan (19 kız, 11 erkek, ortalama yaş: 19.44±2.14 yıl) gruplar. Kontrol grubu (20 kız, 10 erkek, ortalama yaş: 20.95±1.90 yıl) ortodontik tedaviye ihtiyacı olmayan 30 bireyden oluşturuldu. Komik bir video klip izletilerek spontane gülümseme elde edildi. Kayıtlardan maksimum diş ve dişetinin göründüğü gülümseme kareleri seçildi ve bu gülümseme kareleri üzerinde İmage J® programı yardımıyla ölçüm yapıldı. Gruplar arasında gülümseme komponentlerindeki değişiklikler, ANOVA ve Post hoc Tukey“Honestly Significant Difference”(Tukey HSD) testi kullanılarak değerlendirildi. Maksiller kesici görünümü (MxiD) (p≤0.05), üst kesici kenarın alt dudağa uzaklığı ölçümü (MxiLL) (p≤0.01), gülümseme yüksekliği (SH) (p≤0.001) ve gülümseme alanı (SA) (p≤0.01) ölçümleri hipodiverjan bireylerde istatistiksel olarak anlamlı oranda daha az bulundu. Görünen dentisyon genişliği (VTW) (p≤0.01) ve iç komissural genişlik (İCW) (p≤0.05), hiperdiverjan bireylerde kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı oranda daha az bulundu. Bukkal koridor uzunlukları (BC-R, BC-L) (p≤0.001) hiperdiverjan bireylerde istatistiksel olarak anlamlı oranda daha az bulundu. Gülümseme indeksi (SIx) (p≤0.001) ise hipodiverjan bireylerde istatistiksel olarak anlamlı oranda daha fazla bulundu. sonuç olarak dik yön paterni ve cinsiyet gülümseme komponentlerini etkilemektedir. Hiperdiverjan bireyler, hipodiverjan bireylere göre daha vertikal bir gülümsemeye sahiptir. Daha çekici bir gülümseme için tedavi planı yapılırken dik yön paterninin gülümseme özellikleri üzerindeki etkisi dikkate alınmalıdır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate the effect of different vertical patterns (hypodivergent-normodivergent-hyperdivergent) on smile characteristics in skeletal Class I malocclusions by comparing subjects who no need of orthodontic treatment. The study sample consisted of 90 patients with a normal sagittal skeletal pattern divided into three groups according to their vertical growth pattern: hypodivergent (15 women, 15 men; mean age, 20.38±3.76 years), normodivergent (18 women, 12 men; mean age, 19.36±2.83 years) and hyperdivergent (19 women, 11 men; mean age, 19.44±2.14 years) groups. The control group (20 women, 10 men, mean age, 20.95±1.90 years) consisted of 30 patients with no need of orthodontic treatment. Spontaneous smiles were elicited by watching a funny videos. The smile frames of smiling with maximum visibility of teeth and gingivae, referred to as the records, were recorded and analyzed with the help of the Image J® program. Analysis of variance (ANOVA) and post hoc“Honestly Significant Difference”(Tukey HSD) were performed to evaluate the changes with smile components among groups. Maximum incisor exposure (MxiD) (p≤0.05), maxillary incisal edges to lower lip (MxiLL) (p≤0.01), smile height (SH) (p≤0.001) and smile area (SA) (p≤0.01) measurements were found to be significantly reduced in the hypodivergent subjects. Visible dental width (VTW) (p≤0.01) and inter innercommissural width (İCW) (p≤0.05) was found to be significantly decreased in the hyperdivergent subjects in comparison to control group. Buccal corridor (BC-R, BC-L) (p≤0.001) measurements was found to be significantly lower in the hyperdivergent subjects. Smile index (SIx) (p≤0.001) was found to be significantly higher in the hypodivergent subjects. As a result, vertical pattern and gender affect smile components. Hyperdivergent subjects have more vertical smile than hypodivergent subjects. To obtain a more attractive smile, the effect of different vertical patterns on smile characteristics should be considered during orthodontic treatment planning.