Atık lastiklerin taş/kum kolon uygulamalarında kullanılmasının deneysel olarak incelenmesi
Experimental investigation of the use of waste tires in stone/sand column applications
  1. Tez No: 415418
  2. Yazar: CAN ERENSON
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİYAZİ UĞUR TERZİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Atık lastikler, Geri kazanım, Taş kolon, Zemin iyileştirme, Waste tires, Recycle, Stone column, Soil improvement
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aksaray Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Zemin iyileştirme yöntemleri içerisinde taş kolon uygulamaları gün geçtikçe artan bir oranda rağbet görmektedir. Bu tez kapsamında Aksaray Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Geoteknik Laboratuvarı' nda taş kolonların daha etkin, daha ucuz, çevre ile duyarlı ve geri dönüşüm esaslı bir imal türünün geliştirilmesine yönelik bir yüksek lisans tez çalışması yürütülmüştür. Son 10 yıllık süreçte taş kolonların taşıma kapasitelerinin arttırılmasına yönelik olarak geotekstil malzeme ile sarmalayarak imal etme yöntemine ait birçok çalışma yürütülmüştür. Bu çalışmanın temel amacı; atık lastikleri sarmal bir eleman olarak taş kolon imalinde kullanmayı hedeflemektedir. Bu tez çalışmasının en önde gelen farkı ve uygulamaya yönelik katkısı, henüz dünyada hiçbir tatbikine rastlanmamış olan özgün bir taş kolon imalinin yapılabilirliğini göstermektir. Tez çalışmasında atık lastikleri ile sarmalanmış taş kolonların yüksek taşıma kapasitelerine ulaştıkları deneysel olarak gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Among the ground rehabilitation methods, the practice of stone column applications is preferred gradually widely. Within the scope of this thesis, a post-graduate thesis study has been carried out in Geotechnic Laboratory of Civil Engineering Department of Aksaray University in order to develop a cheaper, more efficient, environment-friendly and recycling-based manufacturing type. In recent decade, many studies have been carried out on increasing the load-bearing capacities of stone columns and manufacturing by wrapping with geotextile material. The main objective of this study is to utilize the waste tires as a wrapping element in constructing the stone columns. The main difference and major contribution of this thesis in terms of implementation is that it shows the constructability of a unique stone column that has never been constructed in world before. During the thesis study, it has been experimentally shown that the stone columns wrapped with waste tires have reached high load-bearing capacities.