Conflict and mutual continuity between locality and modernism: Nordic architecture as a case study
Yerellik ve modernizmin çatışma ve uzlaşma zemini olarak Kuzey Avrupa Mimarlığı örneği
- Tez No: 415539
- Danışmanlar: PROF. DR. CELAL ABDİ GÜZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Yerellik, Modernizm, Eleştirel Bölgeselcilik, Kuzey Avrupa Mimarlığı, Uluslararası Üslup, Locality, Modernism, Critical Regionalism, Nordic Architecture, International Style
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu tez modernizm ve yerelliğin karşıt uçlar değil, birbirine uyumlu ve birbirinden beslenerek varolabilen iki kavram olduğu düşüncesine odaklanır. Bu düşünceye göre hem yerel farklılıkları korumak hem de yenilikçi gelişmelerde bulunmak mümkündür. Bu amacı daha detaylı incelemek amacıyla bu tez üç ana başlığa bölünmüştür. Bunlardan ilkinde, modernizmin içinde çok sayıda farklı ifade yer aldığı halde, bu kapsamlı kavramın basitleştirilerek tek bir biçimsel sitile indirgenmesi ve bu basitleştirmeden kaynaklı ortaya çıkan problemler incelenmektedir. Diğer başlıkta bu duruma alternatif bir çözüm olarak bölgeselcilik öne çıkarılmaktadır. Fakat, bu kavramın içinde, bölgeselcilik adı altında tarihi ve geleneksel biçimlerin taklit edilmesi riski olduğundan dolayı, tez daha çok eleştirel bölgeselciliğe odaklanır. Eleştirel bölgeselcilik çağdaşlaşma ve kültürel süreklilik arasındaki diyalektik etkileşimi arar iken, soyal ve yapılı çevrenin aynılaşmasına karşı da bir direnç pratiği önerir. Son bölümde ise, modern hareketin, kuzey avrupa mimarlığı içerisindeki yorumlanışı, eleştirel bölgeselciliğe de referans verilerek değerlendirilir. Ayrıca sosyal duyarlılık, bağlam ile kurulan ilişki, dokunsal nitelik ve yer algısı gibi kavramların kuzey avrupa mimarlığı içindeki önemi de incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis focuses on the idea that modernism and locality are not the opposed ends, in fact they are compatible and inseparable concepts which survive within each other. According to this thought both preservation of local differences and progressive development is possible. This thesis is structured in three chapters in order to express the main idea in detail. First, despite the plurality of different expressions within modernism, the oversimplification of a broad concept to a single formalist style and the problems resulted from this reduction are examined. Then, regionalism is promoted as an alternative solution. Due to the fact that the term has the risk of formalist imitation of historical and traditional forms, the thesis focused on the concept of critical regionalism. It is practice of resistance against the homogenization of social and built environment, while seeking the dialectic interaction between civilization and culture. In the last chapter the interpretation of the modern movement in Nordic Architecture with regard to critical regionalism is evaluated. The themes: socially responsive, dialogue with surrounding context, the emphasis on tactile quality and sense of place are analyzed within the Nordic architecture.