1970 sonrası Türkiye'deki İslamcıların demokrasi algısı
The perception of democracy of islamist in Turkey post 1970
  1. Tez No: 415584
  2. Yazar: AHMET AYHAN KOYUNCU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KARAKAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: İslam, İslamcılık, Demokrasi, Ak Parti, Islam, Islamism, Democracy, Ak Party
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 258
Özet
Demokrasi konusu, son 150 yıldır İslam dünyasını meşgul eden konuların başında yer almaktadır. İslam dünyasının yaşadığı krizleri aşmaya dönük bir çaba olarak ortaya çıkan İslamcılık hareketi, demokrasi konusunda birbirinden farklı ve hatta birbirine zıt tavırlara sahip olmuştur. Aslında tek bir İslamcılıktan değil, zaman ve zemine göre farklı İslamcılıklardan söz etmek daha doğrudur. Çalışmada genel olarak İslamcılık beş döneme ayrılarak ele alınmaya çalışılmıştır. İslamcılığın ilk dönemi 1850'lerin ikinci yarısı ile 1924 yılları arasını teşkil etmektedir. Osmanlı İslamcılığı olarak da adlandırılmaktadır. İkinci dönem 1924 ile 1950 yılları arasını kapsamaktadır. İslamcılığın fetret devrini teşkil etmektedir. üçüncü dönem 1950 ile 1970 arasında sağcılık ve muhafazakarlıkla eklemlenmiş bir İslamcılık düşüncesinin yaygın olduğu dönemdir. Dördüncü dönem, İslam dünyasının diğer bölgelerinden gelen düşüncelerin etkin olduğu 1970 ile 1997 arası döneme tekabül eder. Beşinci dönem ise 1997 sonrasına işaret etmektedir. Tezin odak noktası İslamcılığın son iki dönemidir. İslamcılığın dördüncü dönemini teşkil eden 1970 ile 1997 arası dönemin demokrasi algısı ve 1997 sonrası dönemdeki demokrasi algısı karşılaştırılmış ve yaşanan değişme, tarihsel süreç içerisinde ele alınmaya çalışılmıştır. Demokrasi konusunda İslamcı düşüncede yaşanan değişmeler, gerek dünya çapında gerekse ülke çapında yaşanan bazı sosyal, siyasi, iktisadi vs. faktörler tarafından etkilenerek gerçekleşmiştir. Bu çerçevede İslamcılar 1970'lerde demokrasiyi bir şirk rejimi olarak nitelemekteyken, süreç içerisinde yaşanan değişim sonucu bugün demokrasinin en büyük savunuları konumuna gelmişlerdir. Yaşanan bu değişimde Ak Parti'nin önemli bir etkisi olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The issue of democracy is one of the most important subjects for Islamic World since last 150 years. Although its aim to overcome to solve the problem of Islamist movement in Muslim World, it has opposite and different attitudes regarding democracy. In fact, it is better to say that Islamism can differ among time and place contrary to unique Islamism. In this study, Islamism has tried to take into consideration with five separate periods. The first period of Islamism constitutes from the second half of the 1850s to 1924. This period also called as Ottoman Islamism. Second period covers the interval of 1924 and 1950. This period is representing the interregnum period of Islamism. The third period of Islamism contains the years from 1950 to 1970. In this period thought of Islamism was very popular with strong conservatism. The fourth period of Islamism started 1970 and finished 1997. In this period Islamic World is effected different ideas which come from other regions. The fifth period of Islamism addressed to 1997 and so after. This study focused to last two period of Islamism. So it is attempted to compare the democracy perception of fourth period of Islamism and fifth period of Islamism period which covers the years of 1970-1997 and 1997 so after. The changes were tried to explain in historical process. The changes of Islamic thought regarding democracy is effected by both worldwide and nationwide. These changes include social life, political and economics, etc. factors. In this framework, in 1970 Islamists were described democracy as a shirk regime whereas today they are one of the biggest defender of democracy because of changes within time. It seems that AK Party significantly influences these changes in progress.