Tepe yönetimin niteliklerinin kümelenme stratejisine etkileri: Afyonkarahisar mermer sektörü örneği
The effects of top management qualifications to the cluster strategies: Case of Afyonkarahisar in marble industry
  1. Tez No: 415585
  2. Yazar: NİHAT ONUR AŞIKOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BELKIS ÖZKARA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Tepe Yönetimi, Kümelenme Stratejisi, Rekabet, İşbirliği ve Güven
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 254
Özet
Dünya'da son otuz yılda küreselleşme yönelimlerinin artmasıyla birlikte işletmeler faaliyetlerini dünya yönelimli planlayıp uygulamayla karşı karşıya kalmışlardır. Bu gelişme yoğun rekabeti de beraberinde getirmiştir. İşletmeler, rekabette üstün olabilmek için elverişli girdileri sağlayarak maliyetleri düşürerek dünya pazarlarında rekabet üstünlüğü elde etme çabası içerisine girmişlerdir. Bu süreçte en önemli unsur işletmeler arası işbirliğinin geliştirilmesi olarak görülmektedir. İşbirliğinin geliştirilmesine yönelik modellerden birisi olarak kümelenme karşımıza çıkmaktadır. İşletmelerin küme içeresinde bulunması ve kümelerin oluşturulması, işletmenin geleceğini etkileyen önemli stratejik kararlar içerisinde yer almaktadır. Bu nedenle bu tür kararlar işletmelerin yönetiminde söz sahibi olan tepe yöneticileri tarafından alınıp uygulanması gerekmektedir. Tepe yöneticilerinin nitelikleri işletmenin tüm kararlarını etkilediği gibi kümelenme stratejisine ilişkin kararları da önemli ölçüde etkilemektedir. Bu amaçla, Afyonkarahisar'da mermer sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin tepe yöneticilerinin niteliklerinin, kümelenme stratejisinin seçimine etkilerini ortaya çıkarmak için ampirik bir araştırma yapılmıştır. İşletmelerin kümelenmenin temelini oluşturan bir yığın içerisinde oldukları tespit edilmiştir. Sektörde yer alan işletmelerin tepe yöneticilerinin niteliklerinin kümelenme stratejisinin seçimine yönelik bakışı ve tepe yöneticilerinin niteliklerinin kümelenme stratejisinin seçimindeki önemi ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
With the increase of the globalization trends in last thirty years in the world, the businesses have to plan and perform their activities towards world trends. This development has lead to the fierce competition. The businesses are in a struggle for gaining competitive advantage in world markets by providing convenient inputs and decreasing costs for outclassing in competition. The most important element in this process is seen as developing cooperation among the businesses. One of the models for developing cooperation among businesses is clustering. Being in cluster and forming clusters are important strategic decisions that affect future of business. For that reason, this kind of decisions are taken and practiced by top managers who have a say in the management in businesses. The qualification of top managers influences the decisions regarding to clustering strategy significantly as well as influences all of the decisions of the business. In the application part of the study, an empirical research is done in order to find out the effects of characteristics of the top managers which operate in marble industry in Afyonkarahisar on choosing clustering strategy. Thus, it is confirmed that businesses are in a mass which creates the structure of clustering. The importance of the qualification of the top managers of the businesses in the industry towards clustering strategy and the importance of these qualifications in choosing clustering strategy are presented.