Örgütsel stresin örgütsel sessizliğe etkisi: Beş yıldızlı otel işletmelerinde bir uygulama
The effect of organizational stress on organizational silence:A study in five star hotels
  1. Tez No: 415586
  2. Yazar: TUNA DEMİRAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ELBEYİ PELİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Stres, Örgütsel Sessizlik, Turizm İşletmeleri, Beş Yıldızlı Otel İşletmeleri, Organizational Stress, Organizational Silence, Tourism Management, Five Star Hotels
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
İnsan, işletmelerin en temel unsurudur. Bu durum işletmelerin varlığını devam ettirebilmesi açısından önemli bir role sahip olmaktadır. Toplumsal etkileşimin artması sonucu, insanlar bazı sorunlarla karşı karşıya gelebilmektedirler. Bu sorunların sonucunda işletmelere bazı olumsuz sonuçlar doğurmaktadırlar. Bu sorunların aşılabilmesi için insan psikolojisinin araştırılması ve olumlu yöndeçözüm önerilerinin getirilmesi gerekmektedir. İnsanlar stres altındayken sessizleşebilmekte ve işletmeler açısından istenmeyen sonuçlar doğrulabilmektedir. Yapılmış olan bu çalışmada, Afyonkarahisar'da faaliyet gösteren beş yıldızlı otellerde yapılan bir uygulamayla örgütsel stresin örgütsel sessizlik üzerine etkisi belirlenmek amaçlanmıştır. Bu doğrultuda Afyonkarahisar'daki beş yıldızlı otellerde çalışan 316 çalışana anket uygulanmıştır. Anket üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm çalışanların demografik özellerinden oluşurken, ikinci bölüm örgütsel strese ilişkin sorular, üçüncü bölüm ise örgütsel sessizliğe ilişkin sorulardan oluşmaktadır. Araştırmada anket yolu ile elde edilen verilerin analizinde frekans ve yüzde dağılımı, aritmetik ortalama, standart sapma, t testi, varyans analizi, korelasyon ve regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, örgütsel stres ile örgütsel sessizlik arasında anlamlı bir ilişki bulunuştur.
Özet (Çeviri)
Human is the most fundemental factor of the business organizations. This circumstance has a considerable role in terms of remaining existence of the business organizations. As a result of increasing social interaction, people might come face to face with some trouble. The consequence of these trouble result in some negative outcome. It is essential that human psychology should be researched and positive solutions shold be put forward in order to overcome these trouble. People can become silent when they are under stress and this can result in unintended consequences for the business organizations. In this completed study, it is aimed to determine the impact of organizational stress on organizational silence by a survey which was carried out five star hotels operating in Afyonkarahisar. Accordingly the survey was carried out 316 employees who work five star hotels operating in Afyonkarahisar. The survey consists of three parts. While the first part consists of demographic characteristics of employees, the second part consist of questions relating to organizational stress and the third part consist of questions about organizational silence. Frequency and percentage distribution, mean, standard deviation, t-test, analysis of variance, correlation and regression analysis were used on the anaysis of the data obtained via the survey in this research. According to the results of the research, a significant relationship between organizational silence organizational stress was found out.