KOBİ'lerde kümelenme, girişimcilik ve istihdam : Bayrampaşa trikotaj sektöründe bir araştırma
  1. Tez No: 415672
  2. Yazar: H. BAYRAM İRHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİ PARLAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Kümelenme, Girişim-Girişimcilik, İstihdam, Clustering, Entreprise-Entrepreneurship, Employment
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 287
Özet
Kümelenme, belirli bir sektöre ait girişimlerin ilişkili olduğu kuruluşlar ve tüm yerel-küresel etmenlerle birlikte belirli bir alanda yoğunlaşmasıdır. Küme piyasasında yer alan KOBİ'ler; sinerji, güven, yenlikçilik ve işbirliği ortamı içerisinde rekabet gücü elde etmekte ve varlıklarını sürdürebilme imkanı bulmaktadırlar. Kümelenmelerde, üretim süreçlerinin adeta her bir bölümünü kendilerine uzmanlık alanı seçerek yeni KOBİ'lerin oluşturulduğu, bundan başka yine küme içinde faaliyet gösteren KOBİ'lerde çalışan işgücünün zamanla uzmanlaşarak girişimci sıfatı kazandığı, bu suretle de istihdamda genişleme sağlandığı görülmektedir. Aynı zamanda, küme KOBİ'lerinin yeni girişimcilerin katılması sonucunda, faaliyet ünitelerini azaltmak suretiyle üretim maliyetlerinin düşürülmesine ve verimlilik artışına yol açtıkları da bir gerçektir. Küme piyasasının önemi, girişimcilere ve KOBİ'lere elverişli ortamlar sunarak, ekonomik faaliyetlerin verimli gelişmesi, bunun yanı sıra girişimciliğe ve işgücüne yüksek katılım ile istihdam artışı sağlamasından kaynaklanmaktadır. Bu çalışmada, öncelikli olarak küme KOBİ'lerinin yerel avantajlarla küresel piyasalarda rekabet gücü kazanarak girişimciliğe ve istihdama katkıda bulundukları ele alınmıştır. Kümelenme ile ilgili çalışmalarda son dönemde artışlar görülmekle birlikte, çalışma ekonomisi ve çalışma sosyolojisi alanında bu konu ile ilgili çalışmalar oldukça sınırlıdır. Çalışma sosyolojisi açısından baktığımızda İstanbul Bayrampaşa triko sektörü kümelenmesinin sosyal temelli bir kümelenme örneği olduğu görülmektedir. Çoğunlukla Balkan kökenli Bayrampaşa'nın bu eski sakinlerini buradaki triko kümelenmesinin öncüleri saymak mümkündür. Bayrampaşa triko kümelenmesi girişimciliği geliştirme özelliği ile KOBİ'lerin sayısını çoğaltarak istihdamı artırmaktadır. Bayrampaşa triko kümelenmesi, ülkemiz geneli içinde yerel ve sosyal kümelenmenin karakteristik özelliklerini bünyesinde toplayan örnek bir yapıdır. Bu çalışmada; genelde iktisadi bir kavram olan 'kümelenme' ele alınırken, özelde de Bayrampaşa triko kümelenmesini incelemek amaçlanmaktadır. Ayrıca, tezin uygulama bölümünde Bayrampaşa triko kümelenmesinde KOBİ'lerle yapılan mülakat ve anket sonuçları literatürdeki kuramsal çalışmalar ışığında değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
Clustering is concentration of enterprises from a specific industry in a region and an area with related institutions and local-global factors. Clustering, competition has become increasingly important for enterprises, entrepreneurship and employment in global-local (glocal) processes. Working together in the cluster market provides enterprises with a competitive environment based on synergy, trust, and cooperation. Clustering leads to the specialization of sectoral workforce. Cluster market is one that affects labor economics and industrial relations by including the specialized workforce in the entrepreneurial class. Clustering, at the same time, is associated with elements such as entrepreneurship, employment, competition, information economies, and enterprises. Clustering now finds it self a place in the related policies of countries. Clustering has been a subject involved in a wide range of disciplines such as labor economics and industrial relations, economics and business administration. Clusters encourage entrepreneurs both from within and outside to start new enterprises. The proliferation of enterprises clusters boosts entrepreneurship and employment. Clustering is proposed as a solution to economic crises in the global-local process. Clustering is becoming increasingly important for the SMEs of national economies. Clustering is also the key to local development. Therefore, local/global concentrations about clustering are dealt with in academic studies. New entrepreneurs bringing along new technologies provides continuous market competition. In this context, an exemplary analysis of the cluster of the knitwear sector in İstanbul Bayrampaşa has been studied in our doctoral thesis in terms of a number of its qualities, such as its business features, cooperation and competition, entrepreneurship, and employment features. The results of the mutual surveys carried out with the companies have been evaluated in the light of the theoretical studies in the literature.