14 numaralı Sivas Şer'iye Sicili (H.1241-1242/ M.1826-1827) özet ve değerlendirme
Number 14 Court Registers of Sivas ( H.1241-1242 / M.1826-1827 ) summary and evaluation
- Tez No: 415768
- Danışmanlar: PROF. DR. GALİP EKEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı Hukuku, Şer'iyye Sicili, Sivas, Kadı, Eyalet, Ottoman Law, Court Records, Sivas, Qadi, State
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 189
Özet
Yüzyıllar boyunca adalet ve hoşgörüyü kendisine düstur edinen Osmanlı devletinin en büyük miraslarından biri şer'iyye sicilleridir. Aynı zamanda Osmanlı şehir ve devlet tarihçiliğinin araştırılıp öğrenilmesinde başvurulacak en önemli arşiv kaynaklarıda şer'iyye sicilleridir. Çalıştığımız dönem H. 1241 – 1242 / M. 1826 – 1827 yıllarına ait 14 numaralı Sivas şer'iyye sicilidir. Çalışmamızın konusu 14 numaralı Sivas şer'iyye sicilinin özeti ve defterin değerlendirmesinin yapılmasıdır. Defterin tamamı 190 varak 100 sayfadan oluşmaktadır. Bu çalışmayla özel ve genel anlamda Osmanlı tarihine ışık tutarken verilen yıllar içerisinde Sivas'ın sosyo- ekonomik durumu hakkındada kısaca bilgi vermiş olduk. Çalışmanın giriş bölümünde şer'iyye sicillerinin tanımı, muhteviyatı, kadılık kurumu, diğer görevliler hakkında bilgiler verilmiştir. Birinci bölümde çalışmanın ana kısmını oluşturan özet kısmı verilmiştir. İkinci bölümde defterin değerlendirmesi yapılarak 1826 – 1827 yıllarında Sivas'ın idari, dini, ekonomik ve sosyal yapısı defterdeki bilgiler ışığında ele alınarak sonuç kısmının verilmesi ile birlikte çalışmamız tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
One of the greatest legacies of Ottoman Empire adopting justice and tolerance as a principle for centuries is court records. In addition, court records are the best archive sources in order to learn about Ottoman city and state historiography. The period we have studied is No.14 court records belonging to Hijri 1241 – 1242 / C.E. 1826 – 1827. The subject of our study is to make the summary of No.14 court records and the evaluation of the registry. The notebook consists of 190 foils and 100 pages. Thanks to this study, we enlightened the Ottoman history in particular and in general and informed brief information about the socioeconomic situation of Sivas between the given years. The introduction section gives information about the definition and content of court records, the institution of qadi and the other officials. The first chapter gives the summary that institutes the main part of the work. The second chapter gives the assessment of the registry, and deals with the administrative, religious and social structure of Sivas between 1826 and 1827 in the light of the information in the registry. With the conclusion part, our study was completed.