1950-1960 yılları arası Türkiye'de tarım politikaları
Between years 1950-1960 agricultural policies in Turkey
  1. Tez No: 415769
  2. Yazar: AYCAN KEMANECİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEZGİN ZABUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Tarım, Tarım Politikaları, Türkiye, Ekonomi, Traktör, Agriculture, Agricultural Policies, Turkey, Economy, Tractor
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Tarım insanlık tarihi kadar eski bir üretim şeklidir. Zamanla iktisadi bir faaliyet halini alan tarım, önemli bir iktisadi sektör haline gelmiştir. Bu nedenle tarım üzerine yapılan akademik çalışmalar son yıllarda artış göstermiştir. Çalışmanın amacı, 1950-1960 yılları arasında Türkiye'de uygulanan ekonomi politikaları içerisinde tarım sektörüne verilen öneme dikkat çekmektir. Ayrıca çalışmada, dönem boyunca yaşanan siyasi gelişmelerin, tarım politikalarına olan etkileri incelenmiştir. Bu bağlamda çalışmada, 1950-1960 yılları arası tahıl, yaş meyve, sebze, baklagiller, kabuklu meyveler, turunçgiller gibi çeşitli tarım ürünlerinin üretim miktarları ve üretim alanları hakkındaki veriler kullanılarak, dönem boyunca uygulanan tarım politikaları analiz edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Agricultural production is a form of old as human history. Overtime, economic activity state of the field of agriculture, has become an important economic sector. Therefore, academic studies on agriculture, has increased in recent years. The aim of the study, between the years 1950-1960, it is to draw attention to the importance given to agriculture in economic policies applied in Turkey. Additionally, the study, the political developments took place during the period, the effects on agricultural policy were examined. In this context, the study, between 1950-1960 years, cereal, fresh fruit, vegetables, legumes, nuts, citrus etc. Various agricultural products, using data on production quantities and production areas, has tired to analyze agricultural policies implemented during the period.