Hidaye'de icmai hükümler
Icma provisions i̇n Hi̇daya
  1. Tez No: 415785
  2. Yazar: MUHAMMED KÖKSAL AVCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKKI AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Hanefi Mezhebi, Mergînânî, el-Hidâye, İcma, The Hanefi sect, Mergînânî, el-Hidâye, İjmâ
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Hidâye müellifi Ebü'l-Hasen Burhânüddîn Alî b. Ebî Bekr b. Abdilcelîl el-Mergînânî (v. 593/1197), Mâverâünnehir bölgesinde yetişmiş meşhur Hanefi âlimidir. Mergînânî'nin“el-Hidâye şerhu Bidâyeti'l-mübtedî”adlı eseri, Hanefî fıkhının en tanınmış ve muteber metinlerinden biridir. Mergînânî'nin bu eserinde icmâ' lafzıyla ifade edilen konular tesbit edilmiştir. Bu konuların İslam hukuk terimi olan icmâ' ile ilişkisi ele alınmıştır. Giriş ve sonuç bölümleri hariç iki bölümden oluşan çalışmamızın giriş bölümünde, Hidâye müellifi Mergînânî'nin hayatı, hocaları, ilmi kişiliği ve eserleri tanıtılmış, ardından İslam hukukunun kaynaklarından olan icmâ' hakkında kısa bilgiler sunulmuştur. Birinci bölümde, 'icmâ' lafzı kullanılarak ifade edilen konular ortaya konmuştur, ikinci bölümde de 'ittifak' terimi kullanılarak zikredilen konulara yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Hidaye writer Ebü'l-Hasen Burhânüddîn Alî b. Ebî Bekr b. Abdilcelîl el-Mergînânî (v. 593/1197)is a famous scholar who lived in Mâverâünnehir area. The work of Mergînânî called“el-Hidâye şerhu Bidâyeti'l-mübtedî”is one of the most well known and important text of Hanefi sect. In this work of Mergînânî, some subjects are identified called 'icma'.This work includes two sections. In the introduction section, Mergînânî's life, teachers, Works, scientific personality are introduced. Then short information is presented about icmâ' which is one of the most important source of islam religion law. In the first section, some subjects which are expressed the helping of ' icma' word are introduced. In the second section, some subjects which are expressed the helping of 'ittifak'(aggrement) are introduced.