'Ekmeluddin el-Baberti'nin el-İnaye Serhul Hidaye adlı eserinin kefaletler bölümündeki fıkhi görüşlerinin incelenmesi '
تحليل الآراء الفقهية لأكمل الدين البابرتي في كتابه العناية شرح الهداية كتاب الكفالة أنموذجا'.
  1. Tez No: 821187
  2. Yazar: IBRAHIM ABDLJABAR ABDLRAZAQ ALHADETHI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ Abdulsalam Yousuf Essa AL-YAGOOB
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Hanefi fıkhı. Görüşler. Fıkhî. Babartî. Kefâlet. İnceleme. Karşılaştırma, Hanafi jurisprudence. opinions. Jurisprudence. Papperti. Bail. analytical. Comparison
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Allah Teâla, Ümmeti Muhammed'e ilim ve marife sancağını taşıyan, Kuran ve Sünnet kılıcını çeken, içtihatlarını ve ilimlerini kendilerine kalkan edinen adamları hazırlamakla dinini muhafaza etmiştir. Bu adamların arasında soruları ve ilimleri bütün dünyaya yayılan Babarti dinini tamamladı ve Cenab-ı Hak beni lütfetti ve bu alimin görüşlerini Şerh-i Hidaye'den tevhid kitabında incelememe vesile oldu. ElMarghinani'nin el-Hidaye kitabını açıkladığı el-Babarti. Beni bu başlığı seçmeye sevk eden, el-İnâye fi şerhi'l-Hidâye adlı kitabının Hanefi fıkhında taşıdığı önemdir. Çünkü bahsi geçen mezhepte bu eser temel kaynaklardan biri olarak kabul edilir ve Babartî, Hanefi fıkhında önde gelen âlimlerden biridir. Bu tezdeki yöntemim, Babartî'nin kefâlet babındaki kitabındaki fıkıh görüşlerini toplamak, onları tahlil etmek, dikkate alınan fıkıh ekolleri ile karşılaştırmak, Kur'an ayetlerini ve Hadisi şerifleri tahrici yapmaktır. Aynı şekilde fıkıh veya dil sözlüklerinden istifade ederek garip kelimeleri şerh ettim: Ayrıca yazar ve okuyucu tarafından bilinmeyen âlimleri hakkında bilgi verdim. Çalışma iyi bölüme ayrılmış, her bölüm içinde alt başlıklar bulunmaktadır. Tezin sonunda elde ettiğimiz en belirgin sonuçlar şu şekildedir: Babartî, Kuran, Sünnet, icmâ ve kıyas gibi şer'î deliller, aslî delillerle sınırlı kalmayıp, kıyas, Sahâbî kavli, istihsân, Örf ve Şer'u Men Kablenâ/ bizden öncekilerin şeriatı gibi diğer ihtilaflı delillere de başvurmuştur. Yine sonuçlar arasında Babartî ele aldığı meseleleri ve görüşlerinde, verdiği deliller arasında en sahih olanı öne çıkarmaktadır.
Özet (Çeviri)
From what God Almighty preserved his religion with is that he prepared for the nation men who bore the banner of knowledge, and who drew the sword of the Book and the Sunnah, and took their diligence and knowledge as a shield with which to shield them. Among these men was the completeness of the Babarti religion, whose questions and sciences spread throughout the world, and God Almighty bestowed upon me and enabled me to study the opinions of this scholar in the book of sponsorship from the book of Inaya, Sharh al-Hidaya by al-Babarti, in which he explained the book of alHidaya by al-Marghinani. What prompted me to choose this title is the importance of the book Al-Inaya, Sharh Al-Hidaya in Hanafi jurisprudence. Because it is considered one of the basic references in the aforementioned school of thought, and the Babarti is one of the prominent figures referred to in the Hanafi jurisprudence. My approach in this thesis was to collect the jurisprudential views of the Babarti in the book of guarantee, analyze them and compare them with the considered jurisprudential schools, extract the Qur'anic verses, the noble hadiths of the Prophet, and judge the authenticity of the hadiths. . The nature of the work necessitated that the topic of the thesis be divided into two chapters: each chapter included several topics and demands, distributed in my thesis as required by the context. XI And the most prominent results that I reached through my thesis: that the Babarti was not limited to the evidence agreed upon from the Book, the Sunnah, consensus, and analogy, but rather went to others, and inferred some of the evidence in which there is disagreement, such as his inference by analogy, the saying of the Companion, approval, custom, and legislated before us, as well as from what I reached that Babarti In his issues and opinions, he presents the correct evidence over other evidence of lesser rank than the correct one.