Nano-biyosensörlerin protein-dielektrik-metal arayüzey incelemeleri
Investigation of protein-di̇electiric-metal interfaces for nano-biosensors
- Tez No: 416190
- Danışmanlar: PROF. DR. SEDAT AĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyofizik, Biophysics
- Anahtar Kelimeler: Biyosensör, streptavidin, antikor, biyotin, fotolitografi, dönüştürücüler, termal kaplama cihazı, ALD ve PECVD yöntemi, Islak aşındırma, Biosensor, Streptavidin, Antibodies, Biotin, Converting the Thermal Coating Device, ALD and PECVD Method, Photolithography, Wet Etching
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
NANO - BİYOSENSÖRLERDE PROTEİN – DİELEKTRİK – METAL ARAYÜZEY İNCELEMELERİ PINARBAŞI, Suat Kırıkkale Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı, Yüksek Lisans tezi Danışman: Prof. Dr. Sedat AĞAN Ocak 2014, 62 sayfa Bu tezde, üretilecek nanobiyosensörlerin Streptavidin proteininin biotin ve Cr, Au, Ag gibi yüzeylere bağlanmaları araştırıldı. Filmler Termal kaplama cihazı (PVD), ALD ve PECVD yöntemi ile büyütüldü. Bu tez çalışmasında üretilecek olan nanobiyosensörün uygun geometrik tasarımı yapılmıştır. Çalışma prensibi ise, hedef moleküllerin bağlanması ile impedimetrik değişiklikler tespit etmektir. Tasarlanan aygıtta dikey nano aralıklı nano biyosensörler üretildi. Algılanması istenen yapılar, dielektrik malzemenin bulunduğu SiO2 katmana bağlanmaktadır. Sonuç olarak algılanması istenen moleküllerin Au, Ag ve Cr yüzeylere daha iyi bağlandığı gözlemlendi. Nanobiyosensör teknolojisinde karşılaşılan en büyük problemler, maliyetin yüksek olması, tekrarlanabilir ve kararlı yapıların üretilememesidir. Kapasitif, etiketsiz nanobiyosensörler üretimi nisbeten ucuz ve kolay, yüksek hassasiyet değerlerinde algılama potansiyeli olan aygıtlardır. Bu tezin konusu olan kapasitif nano-biyosensörler, performans ve tekrarlanabilirlik sorunlarını çözmek ve ticari bir nanobiyosensör alternatifi sunmak için ara yüzey bağlanma incelemeleri umut verici sonuçlar vermektedir. Geliştirilecek olan nanobiyosensörlerin birçok uygulama alanlarından bir tanesi ve belki de en önemlisi erken teşhis çalışmalarında kullanılabilmesi olacaktır.
Özet (Çeviri)
INVESTIGATION OF PROTEIN-DİELECTIRIC-METAL INTERFACES FOR NANO-BIOSENSORS PINARBAŞI, Suat Kırıkkale University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Physics, Ph. G. Thesis Supervisor: Prof. Dr. Sedat AĞAN January 2014, 62 pages In this thesis, fabricated nanobiyosensors of biotin and streptavidin protein Cr, Au as to attach to surfaces were investigated. Films, was grown by thermal coater device (PVD), atomic layer deposition (ALD) and PECVD methods. In this thesis, the proper geometrical design of produced nanobiyosensor was made. The operating principle, impedimetric changes are to identify with the binding of target molecules. Designed device, vertically nano spaced nanobiosensors were produced. Sensing desired structures will bond in the area of the dielectric material. As a result of detection of the desired molecule, was observed better binding to the Au, Ag and Cr surfaces. The biggest problems of nanobiyosensors are the high cost, repeatable and unproducable stable structures. Capacitive, unlabeled nanobiyosensors are relatively inexpensive and easy to manufacture high-precision values devices that detect potential. Which is the subject of this thesis capacitive nano-biosensors, performance and repeatability to solve problems and to provide a commercial alternative nanobiyosens interfacial binding studies provide promising results. Nanobiyosensör which will be developed one of the many application areas, and perhaps most importantly, early diagnosis will be used in the study.