Comparison of optical measurements for better ni tracking in bacteria
Bakterilerde daha verimli nikel takibi için optik ölçüm yöntemlerinin karşılaştırılması
- Tez No: 416528
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE GÜL GÖZEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Mikrobiyoloji, Biology, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: nikel, tatlısu bakterileri, UV-Vis Spektroskopisi, ATR-FTIR Spektroskopisi, nickel, freshwater bacteria, UV-Vis Spectroscopy, ATR-FTIR Spectroscopy
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Metal kirliliği, sanayi bölgelerinde sık görülen bir problemdir. Metal kirliliğinden, diğer canlılar kadar mikroorganizmalar da etkilenir. Bu nedenle, mikroorganizmalar direnç mekanizmaları geliştirmiştir. Geleneksel mikrobiyolojik uygulamalar, metal dirençliliği çalışmalarında tek başına yeterli olmamaktadır. Başka ölçüm teknikleri ve cihazların kullanımı yoluyla elde edilebilecek ek veriler gereklidir. Ancak, ölçüm yapan cihazların hassasiyetleri farklılık göstermektedir. Bir cihaz, belli koşullarda ve konsantrasyonlarda çalışabilir; fakat bu koşullar ve konsantrasyonlar değiştiğinde hassasiyeti düşük olabilir. Bu nedenle, uygun verileri sağlayabilecek olan ölçüm yöntemlerinin verimliliğinin belirlenmesi gereklidir. Bu çalışmada, bakteri kültürlerinin besiyerlerindeki nikel miktarının ölçümünde kullanılan spektroskopi temelli yöntemlerin uygunluğu ve verimliliği denenmiştir. Çalışmada karşılaştırılan iki optik cihaz, UV-Vis spektroskobu ve ATR-FTIR spektroskobudur. İki Microbacterium oxydans suşu, türü tanımlanmamış başka bir Microbacterium izolatı ve E. coli suşu, üreyebildikleri en yüksek nikel konsantrasyonunda üretilmiş ve bakterilerin ayrıştırılmasından sonra kültür sıvılarında kalan nikel konsantrasyonu, UV-Vis ve ATR-FTIR spektroskoplarıyla ölçülmüştür. Ölçümlerin ardından, iki farklı cihazdan elde edilen veriler karşılaştırılmıştır. Bulunan sonuçlar, ATR-FTIR cihazının ölçüm hassasiyetinin daha yüksek olduğunu ve nikelin yaklaşık konsantrasyonunun hesaplanmasında bant yoğunluğu değerlerinin kullanılmasının kabul edilebilir bir yöntem olduğunu göstermektedir. Bakterilerin metal emilim kapasiteleri kültür sıvılarında kalan metal miktarı üzerinden değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Metal pollution is a common problem in industrial areas. Microorganisms, as well as macroorganisms are affected from metal pollution. In order to cope with this problem, microorganisms develop resistance mechanisms. Traditional microbiological techniques alone are not sufficient in resistance studies. Additional data acquisition by using other measurement techniques and devices are also required. However, there are differences in sentitivities of the measurement devices. A given device may work under a set of conditions and concentrations but may not be suitable when the conditions and concentrations change. Therefore, testing the efficiency of measurement device that is suitable to produce meaningful data is essential. In this study, the possibility and feasibility of using spectroscopy based measurements to quantitate Ni in the spent media of bacterial cultures were explored. The UV-Vis Spectroscope and ATR-FTIR spectroscope were the two optical devices that were compared in this study. Two strains of Microbacterium oxydans, another undefined Microbacterium freshwater isolate, and E. coli were grown at their corresponding minimum inhibitory concentrations of Ni. Then the Ni concentrations left in the culture supernatants following the removal of bacteria were measured by UV-Vis and ATR-FTIR spectroscopes. The data obtained from the two devices were compared. The results indicated that ATR-FTIR spectroscopy had a higher sensitivity and the band intensities provided reasonable approximation for better estimations of Ni concentrations. The data were discussed in terms of detection of metals while the metal sorption capacities of bacteria being evaluated.