Evaluation of priority dependent and time scheduled mac layer protocols for Ad-Hoc networks
Ad-Hoc networkler için öncelik temelli ve zaman ayırımlı mac katmanı protokollerinin değerlendirmesi
- Tez No: 416544
- Danışmanlar: PROF. DR. BUYURMAN BAYKAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Amaca Özgün Ağlar, Ortam Erişim Kontrolü, TDMA Programlama, Hareketlilik, Düğüm Aktivasyonu, Bağlantı Aktivasyonu, Ad-Hoc Network, MAC Layer, TDMA Scheduling, Mobility, Node Activation, Link Activation
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Kablosuz iletişim açısından zorlukları temsil eden dinamik topolojiler, göreceli olarak limitli bant genişlikleri ve kablosuz sinyal iletimi ad-hoc ağlara özgün vasıflardır. Bu tez kapsamında, ad-hoc ağlarda iletişimin zorlukları ile başa çıkabilmek için iki sekmeli komşuluk bilgisi sağlayan kanal erişim planı için kontrol mekanizmaları ve topoloji kontrolü değerlendirilmiştir. Kanal ataması ad-hoc ağlarda en büyük zorluklardan bir tanesidir. Kanal atama problemi üzerinde TDMA, FDMA veya OFDMA gibi değişik teknolojiler kullanılarak çalışılabilmektedir. Ad-hoc ağlarda TDMA kullanımı yeni bir başlıktır ve bu konudaki araştırmalar artarak devam etmektedir. TDMA tabanlı bu MAC protokolleri gizli terminal, doğrudan engelleme ve kendi kendine engelleme problemlerini çözebilecek şekilde tasarlanmalıdır. Ad-hoc ağlar bu problemlerin sıkıntılarını yaşar ve bu problemler üstünden gelmesi mücadele gerektiren sorunlardır. Bu tez ile bu sorunları çözebilecek çözümler - ad-hoc ağlar için öncelik temelli ve zaman ayırımlı MAC katmanı protokolü- değerlendirilmiştir. Ad-Hoc ağlar için öncelik temelli ve zaman ayırımlı MAC katmanı protokolü ağ elemanı aktifleştirmeli, bağlantı aktifleştirmeli ve ikili bağlantı aktifleştirmeli olmak üzere üç protokolden meydana gelir. Bu algoritmalarda mücadeleler ağ elemanlarına veya bağlantılara rastgele olarak atanan önceliklere ve dağıtık kodlara göre kanal erişiminden önce çözümlenir. Çözüm yöntemimizi oluşturan üç adet MAC katmanı algoritmaları ile ilgili uygulama detayları verilmektedir. Simülasyon sonuçlarının viii elde edilmesinin ardından bu protokoller hareketli ve sabit senaryolarda verimlilik ve gecikme açısından karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Ad-hoc networks have very unique features, such as dynamic topologies, relatively limited bandwidth and wireless signal propagation schemes, which present various challenges for wireless communication. In this thesis, control mechanisms for channel access scheduling and topology in ad-hoc networks are evaluated, which utilize the information from two-hop neighborhood to cope with the communication difficulties in ad-hoc networks. Channel assignment is one of the most important topics for ad-hoc networks. Channel assignment problem can be studied using various technologies, such as time division, frequency division and code division multiple access. TDMA usage in ad-hoc networks appeals significant scientific curiosity recently. TDMA based MAC layer protocols are constructed to take hidden terminal, direct interference and self-interference problems into consideration as well. Ad-hoc networks suffer from these challenging problems. In this thesis a solution -priority dependent and time scheduled media access control (MAC) layer protocol for ad-hoc networks is evaluated to solve these problems. The priority dependent and time scheduled MAC layer protocol for ad-hoc networks is composed of three protocols which are node activation, link activation and pair wise link activation. In these algorithms contentions are resolved before channel access by means of the priority numbers and spread codes assigned to nodes/links randomly. Details about application of these three MAC layer protocols are presented as parts of the solution. After achieving the simulation results, these MAC vi layer algorithms are compared in terms of their throughput and delay performance in two different node situations; static and mobile.