Diyarbakır ili buğday (Triticum spp.) yetiştiriciliğinde yabancı ot sorununun belirlenmesi
A survey for determination of weeds damage on wheat (Triticum spp.) in Diyarbakir
  1. Tez No: 417105
  2. Yazar: NEVAL İNAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İLHAN KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Buğday, Yabancı ot, Anket, Diyarbakır
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalışmanın amacı Diyarbakır ve çevresinde buğday alanlarında yabancı ot sorununu belirlemek ve bölgedeki buğday üreticilerine en etkili kontrol metotlarını önermektir. Diyarbakır'ın Bismil, Silvan, Sur, Çınar, Ergani ve Çermik buğday üretim alanlarında 2014 yılında 140 üretici ilke kişisel görüşmeler yapılmış ve 47 soru yöneltilmiştir. Sürvey sonuçlarına göre; i) üreticilerin büyük çoğunluğunun kuru alanlarda buğday yetiştiriciliği yaptığı, ii) sertifikalı tohumluk kullandıkları ve tarım aletlerinin temizliğine önem verdikleri, iii) büyük çoğunluğunun münavebe yaptığı, iv) üreticilerin nerdeyse yarısının buğdayda ki yabancı otları tanıdıkları, v) buğdayda sorun olan yabancı otlarla mücadelenin gerekliliğine inandıkları, vi) uygun ilaç kullanmalarına rağmen kontrol edilmeyen yabancı otların arttığını belirtmektedirler. Mevcut bulgular üreticilerin bitki sağlığı konusundaki bilgilerinin çokta yetersiz olmadığını ve buğday üretim alanlarında yabancı otların belirlenmesi ve mücadelesiyle ilgili önemli bilgiler içerdiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine the actual extent of weeds damage in wheat fields and to suggest the most efficient control methods for wheat producers in the Diyarbakır region. A total of 140 growers of wheat production districts in Diyarbakır province (Bismil, Silvan, Sur, Çınar, Ergani ve Çermik) were personally interviewed in 2014. The survey included 47 questions aimed to determine the extent of weeds damage. Results of the survey showed that, i)thevastmajority of farmersmakeswheatcultivation in dryareas,ii)they give importance to the cleanliness of farming tools and they use certified seed, iii)the vast majority of their makes rotation, iv) almost half of producers recognizes weeds in wheat, v) farmers believes the necessity of weed control, vi) the farmers indicate that increased of weeds despite herbicide use. The present findings indicate that information of farmers about the health of the plants have adequate. Furthermore, these findings provide important information for identifying of weeds and control of weeds. KeyWords: Wheat, Weed,Survey, Diyarbakır