Diz osteoartritli hastaların tedavisinde proloterapi'nin etkinliği; randomize kontrollü çalışma
Effectiveness of dextrose prolotherapy in treatment of patients with knee osteoarthritis, randomized controlled trials
- Tez No: 417123
- Danışmanlar: PROF. DR. EMEL ÖZCAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Diz, Osteoartrit, Dekstroz Proloterapi, Rejeneratif Terapi, Egzersiz, Knee, Osteoarthritis, Dextrose Prolotherapy, Regenerative Therapy
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Amaç: Diz OA'lı hastalarda dekstroz proloterapinin etkinliğinin saptanması amaçlanmıştır. Hastalar ve Yöntem: Prospektif, randomize kontrollü çalışmamıza 3 aydan uzun süren diz ağrısı şikayeti olan, Kellgren-Lawrence Sınıflaması'na göre evre 2 veya 3 diz OA tanısı konan, 40-70 yaş aralığında ki 66 hasta dahil edildi. Hastalar üç gruba randomize edildi. DPG'ye (Dekstroz Proloterapi Grubu, n=22) 0, 3 ve 6. haftalarda dekstroz proloterapi, SFG'ye (Serum Fizyolojik Grubu, n=22) serum fizyolojik enjeksiyonu uygulandı. Tüm gruplara ev egzersiz programı verildi ve KG (Kontrol Grubu, n=22) sadece ev egzersiz programı ile takip edildi. Çalışmada 6 ve 18. haftalarda ağrı şiddeti VAS (Vizüel Analog Skala), fonksiyonellik WOMAC (Western Ontario and McMaster Universities Osteoarthritis Index), yaşam kalitesi SF-36 (Kısa Form-36) ve hastalığın işe etkisi HLQ formu (Sağlık ve İşgücü Sorgulama Formu) ile değerlendirildi. Bulgular: DPG'de 18. hafta global ağrı VAS skorlarında SFG ve KG'ye kıyasla anlamlı (p˂0,05) iyileşme saptandı. DPG'de 18. hafta tüm WOMAC skorlarında SFG ve KG'ye göre anlamlı (p˂0,005) iyileşme bulundu. DPG'de 18. hafta SF-36 fiziksel fonksiyon, fiziksel rol kısıtlığı, ağrı, emosyonel rol kısıtlığı, mental sağlık, fiziksel sağlık toplam skorlarında SFG ve KG'den anlamlı (p˂0,05) düzeyde iyileşme saptanırken genel sağlık, vitalite, sosyal fonksiyon, mental sağlık toplam skorlarında anlamlı farklılık izlenmedi (p˃0,05). DPG, SFG ve KG'de 18. haftada ücretsiz ev işlerine ayrılan sürede tedavi öncesine göre anlamlı (p˂0,05) iyileşme bulundu ancak gruplar arası fark saptanmadı. Ücretsiz yardım süresinde ve ücretli yardım süresinde anlamlı (p˃0,05) farklılık gösterilemedi. DPG'de 18. haftada günlük işlerin yapımında SFG ve KG'ye göre anlamlı (p˂0,05) iyileşme görüldü. Sonuç: Çalışmamızda kronik diz OA tedavisinde dekstroz proloterapi, serum fizyolojik ve kontrol grubu arasındaki kıyaslamada fonksiyonel durum ve yaşam kalitesi üzerine anlamlı oranda fark bulundu. Dekstroz proloterapi diz osteoartrit hastalarında etkin, güvenli ve ekonomik bir tedavi seçeneği olarak önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Effectiveness of Dextrose Prolotherapy in Treatment of Patients with Knee Osteoarthritis, Randomized Controlled Trials Objective: The aim of this study to determine the effectiveness of dextrose prolotherapy on patients with knee OA. Patients and Methods: 66 patients in the 40-70 age range, with knee pain for more than 3 months, diagnosed as knee OA grade 2 or 3 according to the Kellgren-Lawrence Classification were included in our prospective, randomized and controlled clinical trial. Patients were randomized into three groups. Prolotherapy dextrose injection was administered to DPG (Dextrose Prolotherapy Group, n=22), and saline plus local anesthetic injection was administered to SFG (Saline Group, n=22) on 0, 3 and 6 weeks. All groups were given a home exercise program and KG (Control Group, n=22) was followed by home exercise program only. In the study; pain was evaluated by VAS (Visual Analogue Scale), functionality by WOMAC (Western Ontario and McMaster Universities Osteoarthritis Index), quality of life by SF-36 (Short Form-36) and the effects of disease on work by HLQ form (Health and Labor Questionnaire) at 6 and 18 weeks. Results: DPG global pain VAS scores at 18 weeks revealed significant improvement compared to SFG and KG (p˂0,05). DPG all WOMAC scores at 18 weeks revealed significant improvement compared to SFG and KG (p˂0,005). While DPG SF-36 physical functioning, physical role restriction, pain, emotional role restriction, mental health, physical health total scores at 18 weeks revealed significant improvement compared to SFG and KG (p˂0,05); there were no significant difference in the general health, vitality, social function, mental health total scores (p˃0,05). There was significantly improvement compared to baseline in the time allocated to unpaid household work at 18 weeks for DPG, SFG, KG (p˂0,05) but there was no significant difference between groups. No significant difference was shown for unpaid help time and paid help time (p˃0,05). DPG household tasks at 18 weeks revealed significant improvement compared to SFG and KG (p˂0,05) Conclusions: In our study, it was found a reduction in the symptoms, and improvements in their quality of life and functionality of patients with knee OA taken prolotherapy dextrose application. Dextrose prolotherapy treatment offered as an effective, safe and economical option in patients with knee osteoarthritis.