Radyoterapi uygulanan ratlarda testis hasarının önlenmesinde amifostinin rolü
The role of ami̇fosti̇ne i̇n preventi̇on of radi̇otherapy of testi̇cular ti̇ssue damage i̇n rats
  1. Tez No: 417144
  2. Yazar: ARZU GEZER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EBRU KARADAĞ SARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: Radyoterapi, Amifostin, Testis Dokusu, Germ Hücresi, Radiotherapy, Amifostine, Testicular Tissue, Germ Cell
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Testis dokusu, radyasyondan oldukça yüksek oranda etkilenen dokulardan biridir. Amifostin radyoterapi ve kemoterapinin yan etkilerinin önlenmesinde kullanılan kimyasal ilaçtır. Bu çalışmayla radyoterapinin testis dokusu ve sperm hücrelerinde yaptığı etkide amifostinin önleyici rolü TUNEL (terminal deoxynucleotidyl transferase-mediated dUTP-biotin nick and labelling assay) yöntemi kullanarak değerlendirildi. Ağırlıkları ortalama 245 ± 22,89 gr olan 32 adet yetişkin Sprague-Dawley cinsi erkek sıçan çalışma gruplarında ve kontrol grubunda 8'er adet olmak üzere 4 gruba ayrıldı. Radyoterapi (RT) testislere 2 Gy dozunda, 3 fraksiyonda uygulandı. Birinci gruptaki (kontrol grubu) sağlıklı sıçanlara ne radyoterapi ne de amifostin uygulandı. İkinci gruptaki (amifostin grubu) sıçanlara 3 gün süresince 200 mg/kg amifostin intraperitoneal yolla uygulandı. Üçüncü gruptaki (RT-salin) sıçanlara deneysel olarak 2 Gy radyoterapi 3 fraksiyonda toplam 6 Gy uygulandı. Dördüncü gruptaki (RT –amifostin) sıçanlara ise toplam 6 Gy radyoterapi ve 3 gün boyunca 200 mg/kg amifostin uygulandı. Sıçanlar radyoterapi uygulamasından 4 hafta sonra histolojik değerlendirmeler için sakrifiye edildi. Apopitozun belirlenmesinde TUNEL yöntemi kullanıldı. Histolojik değerlendirmelerden sonra Apopitotik İndeks (Aİ) yüzdeleri, hazırlanan her bir kesitte rastgele seminifer tubulün değerlendirilmesiyle elde edildi. Radyoterapi uygulanmasından dört hafta geçmesine rağmen 6 Gy sonrasında RT-salin ve RT-amifostin gruplarında yüksek miktarda apopitotik cevap izlendi. Bu iki çalışma grubunun apopitotik indeksleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu izlendi. Radyoterapiden 30 dk. önce intraperitoneal olarak uygulanan amifostinin, sıçanlarda radyoterapi uygulanan germ hücrelerinde apopitoza karşı bir koruyuculuk gösterdiği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Testicular tissue is one of the tissues which are affected by radiation quite highly rate. Amifostine is a chemical drug used in prevention the side affects of radiotheraphy and chemotheraphy. With this study, the preventive role of amifostine in effect that radiotheraphy creates in testicular tissue and spermatogenic cells was asssesed by using TUNEL (terminal deoxynucleotidyl transferase-mediated dUTP-biotin nick and labeling assay) method. 32 adult,male rats (Sprague-Dawley) avarage weights are 245 ± 22.89 gr are separated into four groups , including eight each in study groups and control group. Three fractions being 2 Gy were applied radiotheraphy to testes. Healthy rats in first group (control group) were applied neither radiotheraphy nor amifostine. Rats in second group (amifostine group) were applied 200 mg\kg amifostine with intraperitaneal way. Rats in third group (RT-salin) were applied experimentally 2 Gy radiotheraphy in 3 fractions, in all 6 Gy. Rats in fourth group were applied total 6 Gy radiotheraphy and 200 mg\kg amifostine for 3 days. After four weeks of radiotheraphy application, rats were sacrificed for histological examinations. TUNEL method was used in being identified apoptosis. After histological examinations, apoptotic index (Aİ) percentages were obtained by being evaluated seminiferous tubules in each section prepared randomly. Although it has been four weeks after radiotheraphy application, high apoptotic response was observed in RT-salin and RT-amifostine groups. Between these two groups apoptotic index, that there is a meaningfull distinction statistically was observed. In conclusion before 30 minutes from radiotheraphy, the results was reached that amifostine applied intraperioneally showed a protection against apoptosis in testes gem cells in rats.