Şiddete maruz kalmış bireylerde travmatik stres, bağlanma stilleri ve somatizasyon arasındaki ilişki
The relationship between traumatic stress, attachment styles and somatization among people who were exposed to violence
  1. Tez No: 417172
  2. Yazar: NİL MEVLÜDE KEÇELİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM KARAIRMAK TEKDURMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Adli Tıp, Psikiyatri, Psikoloji, Forensic Medicine, Psychiatry, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Travmatik stres, travma sonrası stres bozukluğu, somatizasyon, bağlanma stilleri, Traumatic stress, traumatic stress disorder, somatization, attachment styles
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Amaç: Şiddet, dünyanın tüm yerlerinde çeşitli şekillerde insan yaşamının her zaman bir parçası olmuştur. Her yıl bir milyondan fazla insan, kendine yönelik, kişilerarası ve kolektif şiddet sonucu ölümcül olmayan yaralanmalar yaşamakta ya da hayatını kaybetmektedir (DSÖ, 2002). Şiddet bireyleri tüm yaşlarda etkileyen ciddi bir sağlık problemidir (Dutton ve diğerleri, 2006). Bu araştırmanın amacı, cinsel ve/ veya fiziksel şiddete maruz kalmış, 16 yaş ve üstünde bireylerde travmatik stres, somatizasyon ve bağlanma stilleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Yöntem: Araştırmanın örneklemi Düzce Üniversitesi Adli Tıp Anabilim Dalı'na fiziksel ve cinsel şiddete maruziyet sebebi ile yönlendirilen bireylerden oluşmaktadır. Araştırmaya katılan 155 gönüllü bireyin 83'ü kadın (% 53.5), 72'si erkektir (% 46.5). Araştırmada veri toplamak amacıyla Gönüllü Bilgilendirme Formu, Demografik Bilgi Formu, Travma Sonrası Stres Tanı Ölçeği (TSST– Ö), SCL-90 Somatizasyon Ölçeği ve İlişki Ölçeği Anketi (İÖA) uygulanmıştır. Veriler istatistiksel olarak SPSS 20,0 programı yardımıyla değerlendirilmiş ve analiz edilmiştir. Bulgular: Bu çalışmada da hem fiziksel hem cinsel şiddete maruz kalan bireylerde travma sonrası stres belirti şiddeti ile somatizasyon düzeyleri arasında anlamlı derecede ilişki vardır. Güvenli bağlanma stili gösteren bireylerin travma sonrası stres belirti şiddeti, kayıtsız, saplantılı ve korkulu bağlanma stili gösterenlere göre daha azdır. Bu farklılık korkulu bağlanma stili gösterenlerde anlamlıdır. Sonuç: Travmatik olaylardan sonra güvenli bağlanma stiline sahip olma travma sonrası stres geliştirmeye karşı koruyucu bir nitelik taşır.
Özet (Çeviri)
Objective: Violence has always been part of the human experience, in various forms in all parts of the world. Every year, more than a million people lose their lives and many of them suffer non-fatal injuries, as a result of self inflicted, interpersonal or collective violence (DSÖ, 2002). Violence is an important health problem, affects human life (Dutton ve diğerleri, 2006). The aim of this research to investigate the relation between traumatic stress, somatization and attachment styles of people who were exposed phycial or sexual violence, at or above 16 years. Methods: 155 volunteer participants consists of 83 women (% 53.5) and 72 men (% 46.5). Data for research is obtained from patients treated at Duzce University Forensic Medicine Service. Voluntary Information Form, Demographic Information Form, Traumatic Stress Disorder Scale and Somatization Scale and Relationship Scale Questionannaire were used in the research to collect data. Data were assessed and analyzed statistically with SPSS 20,0 program. Results:It revealed that among people who were exposed pshycial or sexual violence, the correlation between traumatic stres scores and somatization scores was significant. And the traumatic stres scores of people who belongs to securely attachment was less than traumatic stres scores of people who belongs to insecurely attachment. This difference was significant who belonged to fearful attachment. Conclusion: After the traumatic event, having secure attachment style attributes protective against the development of traumatic stress.