Şiddete maruz kalan kadınlarda psikolojik dayanıklılık ve başa çıkma yollarına yönelik nitel ve nicel değerlendirme
Quantative and qualitative assessment of psychological resilience and coping ways of battered women
  1. Tez No: 417171
  2. Yazar: GÖZDE TEKER ATAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ASLIHAN ÖZLEM POLAT IŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Bilişsel Atıf, Psikolojik Dayanıklılık, Travma Sonrası Stres, Başa Çıkma Tarzları, Cognitive Reference, Psychological Resilience, Posttraumatic Stress, Coping Styles
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Amaç:Şiddete maruz kalan kadınların stres yaratan koşullarla baş etme mekanizmaları farklılaşmaktadır. Özellikle süreğen şiddete durumunda kadınların şiddetle baş etme yöntemlerinin süreç içinde değiştiği gözlenmiştir. Şiddete maruz kalan kadınların şiddetle başa çıkma yöntemleri ve buna etki eden bilişsel atıfları, sağlık sisteminden beklentileri ve ruhsal durumlarının değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Yöntem:Bu kesitselçalışma 2013 yılında şiddet sebebiyle bir kamu hastanesinin psikososyal destek birimine yönlendirilen kadınlardan 49'u ile yapılmıştır. Araştırmadaki bilgiler, birime başvuran kadınlarla yapılan psikolojik görüşme ve terapötik sürecin bir parçası olarak kaydedilmiş bilgilerdir. Görüşme bilgileri, uygulanan materyaller geriye dönük incelenmiştir. Kadınların sosyo-demografik özellikleri ve bilişsel atıfları, şiddetle başa çıkma yöntemlerine yönelik nitel araştırma;travma sonrası stres belirtileri, ruhsal belirtileri, stresle başa çıkma tarzları nicel araştırma ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Fiziksel, psikolojik, ekonomik ve cinsel şiddete maruz kalma ile şiddetle başa çıkma yolları arasında anlamlı ilişki gözlenmiştir (p=0.03).“Namus”sebebiyle çıkan tartışmalar sonucunda şiddete maruz kaldığını ifade eden kadınların şiddetle başa çıkma tarzları, diğer nedensel atıflarda bulunan kadınlara göre anlamlı düzeyde farklı çıkmıştır (p=0.03). Psikolojik dayanıklılığı yüksek olanların anlamlı düzeyde daha fazla kurumsal destek aradığı gözlenmiştir (p=0.01).Kadınların 24'ünde (%49) kronik, 13'ünde (%26,5) akut, 8'inde (%16,5) eşik altı TSSB belirtileri gözlenmekteyken, 4'ünde (%8,2) TSSB belirtileri karşılanmamaktadır. Araştırmaya göre, yaklaşık 10 kadından 8'i (%77,6) doktorunun kendisine şiddet yaşantısı olup olmadığını sormasını beklemektedir. Sonuç:Şiddete yüklenen bilişsel atıfların, sağlık sisteminden beklentilerin, sağlık durumu ve psikolojik dayanıklılığın şiddetle başa çıkma yollarıyla ilişkili olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Objective:The coping mechanisms of the women who are exposed to violence with the conditions causing stress differ. Especially in the case of chronic violence it is observed that the coping methods of women with violence change within the process. This paper aims to evaluate the coping methods of women who are exposed to violence and the cognitive references which affect this, the expectations from health system and mental situations. Method:This cross-sectional study is carried out with 49 women who are referred to the psychosocial support unit of a public hospital due to the violence in 2013. The socio-demographic attributes and cognitive references of women are evaluated by a qualitative research towards the coping methods with violence; and posttraumatic stress symptoms, mental symptoms and coping styles with stress are evaluated by quantitative research. Results:According to the findings there are significant relations between the exposure to physical, physiological, economic and sexual violence and the coping methods with violence (p=0.03). The coping styles with violence of the women who are exposed to violence as a result of the disputes due to“honor”are significantly different from the styles of the women who make reference to the other reasons (p=0.03). It is observed that the women with better psychological resilience seek for more institutional support (p=0.01). 24 of women (49%) have chronic symptoms of PTSD, 13 of them (26,5%) have acute symptoms and 8 of them (16,5%) have subthreshold symptoms whereas symptoms of PTSD are not encountered in 4 women (8,2%). According to the research, approximately 8 of 10 women (77,6%) expect the doctors to ask them whether they are exposed to violence. Conclusion: It's determined that cognitive attributions about violence, expectations from health systems, medical condition and psychological resilience are related with coping violence.