Turbo ER,CR:YSGG uygulamalarının mine rezin bağlanma dayanımına etkisinin incelenmesi
Evaluation of turbo-ER, CR: YSGG laser applications' effect on bond strength between enamel and resin
  1. Tez No: 417422
  2. Yazar: EVRİM ÖNER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TAHSİN YILDIRIM
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Turbo başlık, Cr: YSGG lazer, Mine, Makaslama bağlanma dayanımı, Lazerle pürüzlendirme, Turbo handpiece, Cr: YSGG laser, Enamel, Shear Bond Strength, Laser etching
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi ve Endodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalışmanın amacı; turbo uçlu-Er, Cr: YSGG lazer veya frez kullanımının, mine yüzeylerine adeziv sistemlerle bağlanan kompozit rezinlerin bağlanma dayanımına etkinliklerinin karşılaştırılmasıdır. Ayrıca bu çalışmada turbo-Er, Cr: YSGG lazerler kullanılarak hazırlanan kavitelerde hangi pürüzlendirme yönteminin daha iyi bağlanma dayanımı sağlayacağının incelenmesi amaçlanmaktadır. Bu tez çalışmasında, sığır dişlerinden elde edilen mine örneklerine turbo-Er, Cr: YSGG lazerle kavite preperasyonu yapıldıktan sonra farklı pürüzlendirme yöntemleri uygulanarak (asit, lazer veya lazer-asit kombinasyonu) frezle preperasyon yapılıp asitle pürüzlendirilen örneklerle karşılaştırılmak üzere 4 grup hazırlandı. Örneklere pürüzlendirme işleminden sonra adeziv sistemler aracılığıyla kompozit rezin bağlanarak makaslama bağlanma dayanım testi uygulanarak, bu testte elde edilen değerler incelendi. Ayrıca kavite preperasyonu ve pürüzlendirme işlemi bittikten sonra her gruptan birer örneğin, yüzey özelliklerinin incelenmesi amacıyla SEM görüntüsü alındı ve incelendi. Çalışma sonucunda, frezle preperasyon ve asitle pürüzlendirme yapılan grup (Grup FA) ile lazerle preperasyon yapıldıktan sonra lazer ve asitle kombine olarak pürüzlendirme yapılan grup (Grup LLA) en yüksek bağlanma dayanımını gösterdi ve aralarında istatistiksel anlamda bir fark bulunmadı. Tüm gruplar içerisinde en düşük bağlanma dayanımı lazerle preperasyon yapıldıktan sonra lazerle pürüzlendirme yapılan Grup LL'de izlendi. Bu çalışmanın sınırları dahilinde elde ettiğimiz bulgularının ışığında, turbo-Er, Cr: YSGG lazer uygulanmasından sonra mine yüzeyinde istenilen bağlantı dayanımının sağlanabilmesi için lazer ve asitle kombine pürüzlendirme gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to compare the bonding strength of composite resins that bond to enamel surface which treated with burs or Er, Cr: YSGG laser with turbo tip. Additionally in this study, we evaluate which conditioning technique is better in terms of bonding strength for the cavities prepared with Er, Cr: YSGG laser with turbo tip. In these thesis study, four groups created after preparation of enamel samples, obtained from bovine incisor, with bur and Er, Cr: YSGG laser with turbo tip. Then Er, Cr: YSGG prepared surfaces conditioned with three different methods (acid, laser and combination of acid/laser) and these three groups compared with bur prepared and then conditioned with acid. After conditioning enamel samples, composite resins were bonded to surface via adhesive system and evaluated the shear bond strength. After cavity preparation and conditioning procedure, one sample from each group were examined with SEM. According to this study results; bur prepared and then conditioned with acid group (Group FA) and laser prepared and then conditioned with combination of laser/acid group (Group LLA) showed higher bond strength and there was no significant differences among them. Lowest bond strength among all groups was shown by Group LL which laser prepared and then laser conditioned group. In the light of the results within the limitation of this study, conditioning with combination of laser and acid is necessary to obtain an optimum bond strength in turbo- Er, Cr: YSGG laser prepared enamel surface.