Diyaliz gereksinimi ile başvuran sürekli periton diyalizi programına alınan hastalarda erken dönemde uygulanan farklı diyaliz yöntemlerinin kısa ve uzun dönem sonuçlara etkisi
Effects of different methods of dialysisused in early period of dialysis to patients applying with dialysis requirement and admitted to continuous peritoneal dialysis program on short and long term results
  1. Tez No: 417443
  2. Yazar: İMRAN KOÇ DOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT TOKGÖZ, DOÇ. DR. İSMAİL KOÇYİĞİT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nefroloji, Nephrology
  6. Anahtar Kelimeler: Kronik böbrek yetmezliği, Periton diyalizi komplikasyonları, Hemodiyaliz, Periton diyalizi, enflamasyon, Pentraksin-3, Interlökin-6, Tümör nekroz faktör-alfa, Chronic kidney disease, inflammation, peritoneal dialysis, hemodialysis, peritoneal dialysis complications, plasma pentraxin 3, interleukin, tumor necrosis factor - α
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Kronik böbrek yetmezliği (KBY) nedeniyle renal replasman tedavisi planlananve böbrek nakli yapılamayan, sürekli periton diyalizi programına alınan hastalarda erken dönemde uygulanan farklı diyaliz yöntemlerinde (akut hemodiyaliz, ivedi periton diyalizi), plazma pentraxin 3 (PTX3), intelökin-6 (IL-6) ve tümör nekroz faktör-α (TNF-α) seviyelerini ölçerek erken diyalizle ilişkili enflamasyonu göstermek amaçlandı. Beraberinde hastaların 1 yıllık prospektif takiplerinde mekanik ve kateter ilişkili enfeksiyon komplikasyonlarının takibinin yapılması planlandı. Hastalar ve Yöntem:Çalışmaya Şubat 2013 – Haziran 2015 tarihleri arasındaevre 5 KBY olan, daha önce diyaliz tedavisi uygulanmayan ve diyaliz ihtiyacı nedeniyle Nefroloji Kliniğine yatırılan hastalar alınmıştır. Hastaların klinik ve laboratuvar değerlendirmeleri yapıldıktan sonra randomizasyon ile gruplara dahil edilmiştir. Akut diyaliz endikasyonu olmayan hastaları ise Çalışma sırasında renal replasman tedavisi olarak periton diyaliz (PD) tercih eden hastalar ilk değerlendirme sonrası diyaliz ihtiyacına göre 3 gruba ayrılmıştır. 1.Grup: Akut diyaliz endikasyonu olmayan ancak diyalize hızlı başlangıç gereken hastalar (ivedi PD yapılan hastalar), 2.Grup: Akut diyaliz endikasyonu bulunan ve akut HD uygulanan hastalar, 3.Grup: Akut diyaliz endikasyonu bulunmayan hastalar olarak ayrılmıştır. Birinci grupta ivedi PD uygulanan toplam 23 hasta, ikinci grupta akut diyaliz ihtiyacı nedeniyle HD uygulanan 21 hasta, üçüncü grupta 2 hafta sonra PD başlanan 20 hasta çalışmaya alınmıştır. Hastaların yaklaşık 1 yıl PD kateteri ilişkili enfeksiyon ve mekanik komplikasyon takipleri yapılmıştır. Hastaların uygulanan diyaliz yöntemleri arasında enflamasyon farkının değerlendirilmesi için diyalizden hemen önce, 4. ayda ve 1. yılda olmak üzere 3 kez serum örnekleri alınmıştır. Bu serumlardan PTX-3, IL-6, TNF-α çalışılmıştır. Bulgular:Gruplar arasında hastalar demografik veriler, biyokimyasal değerler açısından karşılaştırıldığında anlamlı bir farklılık yoktu.İdrar volümü gruplar arasında değerlendirildiğinde 12. ayda istatistiksel olarak anlamlı olarak 2.grupta düşük olduğu tespit edildi. Grup içerisinde zamana göre her üç grupta hemoglobin değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı bir artış saptandı. Grup içi zamana göre BUN, kreatinin ve fosfor seviyelerinde anlamlı bir azalma bulundu. Grup içi zamana göre değerlendirildiğinde kalsiyum seviyesinde ise istatistiksel olarak anlamlı bir artış gösterdiği tespit edildi.Gruplar arası komplikasyon takipleri karşılaştırıldığında kateter ilişkili enfeksiyon komplikasyonlarında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık oluşturmadığı görüldü.Mekanik komplikasyonlardan sızıntı sadece akut PD grubunda görüldü. Herni ise sadece 3. grupta tespit edildi. Hastaneye yatış sayısı açısından üç grup karşılaştırıldığında anlamlı bir farklılık yoktu.Üç grubun hastanede kaldığı gün değerlendirildiğinde istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde normal başlangıçlı PD grubunda istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde düşük olduğu görüldü. Hastaların enflamatuvar belirteçlerden pentraksin-3, IL-6, TNF-α seviyeleri gruplar arası ve grup içi zaman göre karşılaştırıldığında anlamlı farklılık tespit edilemedi. Sonuç:Akut diyaliz ihtiyacı ile başvuran hastalarda uygulanan farklı diyaliz yöntemleri, enflamasyon açısından değerlendirildiğinde anlamlı bir farklılık tespit edilemedi. Bunun hasta sayısındaki yetersizlikten kaynaklanabileceği düşünüldü. Enflamasyonun değerlendirilmesi için daha kapsamlı çalışmalara ihtiyaç duyulduğu görüldü. Ancak HD uygulanan grupta diğer gruplara göre idrar volümünün anlamlı olarak düşük olduğu tespit edildi. PD komplikasyonları açısından karşılaştırılan hastalarda sızıntı istatistiksel açıdan anlamlı olarak akut PD uygulanan grupta yüksek olduğu tespit edildi. Enfeksiyon komplikasyonları açısından anlamlı farklılık bulunmadı. Akut PD tedavisinin akut diyaliz ihtiyacı olan hastalarda alternatif olarak kullanılabileceği düşünüldü.
Özet (Çeviri)
Aim:In this study, we aimed to measure the levels of plasma pentraxin 3 (PTX3),interleukin (IL-6) and tumor necrosis factor - α (TNF-α) interms of different dialysis modality were performed on the patients whom renal replacement treatment due to end stage renal disease in early period. Also, we aimedto show early dialysis related inflammation and mechanic and catheter related complications in one year prospective follow-up of the patients in different dialysis modality for used in early period. Patients and Method:In this prospective cohort study, who presented urgently with chronic kidney disease stage 5 without a plan for dialysis modality were offered PD as the initial modality of dialysis. İncident dialysis patients with initiation of unplanned, acut PD or HD at a single centre from February 2013 to June 2015 were included and PD catheter related and mechanic complicationsfollowed up for one year. Patients were selected by randomization. The patients were divided into three groups depending on their dialysis requirements. Group 1: The patients who had acut dialysis indication and started unplanned acute PD (n=23), Group 2: The patients who had acute dialysis indication and to whom acute HD was applied (n=21), Group 3: The patients whose not having acute dialysis indication and started dialysis 2 weeks later (n=20).The patients serum samples were taken three times just before the dialysis, in the 4th month and 1st year so as to assess the inflammation difference. From these serums, PTX-3, IL-6 and TNF-α were studied. Results:There was no difference inbetween groups of patients of the basal demographic data, biochemical values. When urine volume between groups were evaluated at 12 months was found to be statistically significantly lower in group 2.By the time the group revealed a statistically increase in hemoglobin levels in all three groups.According to the time of intra-group reduction was found of BUN, creatinine and phosphorus levels. Complications of catheter-related infections were similar between the 3 groups,although theleaks was found in the acute PD group.Hernia washigher in Group 3 which wasstatistically meaningful.The initial hospitalization duration was similar between three groups.When evaluated on the day of hospital stay, normal onset PD group was statistically lower among the three groups. There was no differences of inflammatory markers (pentraxin-3, IL-6, TNF-α) level inintra-group and inter-group. Conclusion:A significant difference was not determined when evaluated inflammation status between different dialysis methods which wasapplied in patients presenting with an acute need for dialysis.This was thought to be caused by deficiency in the number of patients.More detailed studies were needed to evaluate inflammation. However, significantly lower urine volume were found in the HD-treated group.The leak complication was observed only in the acute PD group. There were no significant differences in complications of the infection. Acute PD could be used as an alternative in patients whomneed acute dialysis.