Plazma magnezyum düzeyleri ile infantil kolik arasındaki ilişki
The relationship between plasma magnesium levels and infantile colic
  1. Tez No: 417442
  2. Yazar: FULYA BÜYÜKGEDİKLİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEDA KONDOLOT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: infantil kolik, serotonin, magnezyum, infantile colic, magnesium, serotonin
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Giriş ve Amaç: İnfantil kolik bebeklik döneminde sık görülen ve nedeni tam olarak aydınlatılamadığı için etkili bir tedavisi de olmayan ağlama ataklarıdır. Melatonin düzeylerinin ilk aylarda düşük olması ve serotoninin düz kasları kasıcı etkisini baskılayamaması üzerinde durulan nedenlerden birisidir. Serotoninden melatonine dönüşümde rol aldığı düşünülen kofaktörlerden birisi magnezyumdur. Ayrıca magnezyumun kas tonusu üzerine etkisi olduğu, eksikliğinde nöromusküler eksitabilitenin arttığı ve krampların olduğu bilinmektedir. Bu nedenle infantil kolikli bebeklerde magnezyum düzeylerinin koliği olmayan bebeklerden daha düşük olabileceği düşünülmüş ve bu çalışmada plazma magnezyum düzeyleri ile infantil kolik arasındaki ilişkinin araştırılması planlanmıştır. Hastalar ve Metot: Erciyes Üniversitesi Çocuk Hastanesi Sağlam Çocuk Polikliniğine Haziran 2014 – Temmuz 2015 tarihleri arasında başvuran ve Wessel'in üçler kuralına göre infantil kolik tanısı alan yaşları 4 hafta-3 ay arasında değişen 50 bebek çalışma grubuna dahil edildi. Çalışma grubuna yaş ve cinsiyet olarak benzer herhangi bir hastalığı olmayan sağlıklı 22 bebek ise kontrol grubuna dahil edildi. Çalışmaya katılma kriterlerini sağlayan ailelerin yazılı onamları alınarak yüz yüze görüşme yöntemi ile bazı sosyodemogrofik özellikleri ve tıbbi bilgilerini sorgulayan bir anket uygulandı. Çalışmaya dahil edilen bebeklerden ve annelerinden plazma magnezyum düzeyleri ve bebeklerden serotonin ölçümü için venöz kan örneği alındı. Bulgular: Çalışma ve kontrol grubu cinsiyet, doğum şekli, doğum ağırlığı, doğum sırası, gestasyonel hafta, beslenme şekli ve anne yaşı açılarından benzerdi. İnfantil kolik grubunda yaş ortalaması kontrol grubundan daha küçük bulundu (p=0.02). İnfantil kolik grubunda bebeklerin plazma magnezyum düzeyleri kontrol grubundan yüksekti (p=0.04), ancak infantil kolik grubunda magnezyum içerdiği bilinen bazı bitkisel çaylar verilen bebekler dışlandığında her iki grupta plazma magnezyum düzeyleri (infantil kolik grubunda 2.46 ± 0.27 mg/dl, kontrol grubunda 2.37 ± 0.25 mg/dl) açısından fark olmadığı tespit edildi (p=0.24). İnfantil kolik grubunda yer alan annelerin plazma magnezyum düzeyleri (2.3 ± 0.28 mg/dl) ile kontrol grubu annelerinin plazma magnezyum düzeyleri (2.25 ± 0.28 mg/dl) arasında fark saptanmadı (p=0.51). Bebeklerin serotonin düzeyleri açısından da infantil kolik grubu (24.2 ± 9.1 ng/dl) ve kontrol grubu (24.2 ± 9.2 ng/dl.) arasında fark tespit edilmedi (p=0.70). Sonuç: Bu çalışmada infantil kolikli bebeklerde serotonin düzeylerinin ve plazma magnezyum düzeylerinin infantil koliği olmayan bebeklerle benzer olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
İntroduction and aim: Infantile colic is crying episodes that is common in infancy and can not be treated effective for the reasons not fully understood. The low melatonin levels in first months and so can not inhibit the contraction effect of serotonin in smooth muscle is the one of the reasons focused on. It is thought to be involved as a cofactor in the conversion from serotonin to melatonin is magnesium. In addition it is known that, magnesium has an effect on muscle tone, and in the absence; cramps occur and neuromuscular excitability increases. Therefore, magnesium levels are thought to be lower in colicky babies than non-colicky ones and in this study it was planned to investigate the relationship between plasma magnesium levels and infantile colic. Material and methods: A total of 50 babies admitted Erciyes University Children's Hospital Well Child Clinic between June 2014 and July 2015 and diagnosed as infantile colic according to Wessel's three rules whom aged in a range 4 weeks-3 months were included in the study group. A total of 22 healthy babies similar in age and gender to study group were included in the control group. By providing the written consent of the families taking part in the study, were administered a questionnaire by face to face interviews about their medical information and some sociodemographic characteristics. Venous blood samples were taken to measure plasma magnesium levels of the babies and their mothers and to measure serotonin levels of the babies. Results: Study and control groups were similar in terms of gender, type of delivery, birth weight, birth order, gestational age, feeding type and maternal age. The average age of infantile colic group were smaller than the control group (p=0.02). Plasma magnesium levels in the babies with infantile colic were higher than the control group (p=0.04) but when the babies given herbal teas is known to be containing magnesium were excluded, it was found that there was no difference in plasma magnesium levels ( in colicky group mean magensium level: 2.46 ± 0.27 mg/dl, in control group mean magnesium level: 2.37 ± 0.25 mg/dl) between two groups (p=0.54). In colicky (2.3 ± 0.28 mg/dl) and control groups' (2.25 ± 0.28 mg/dl) mothers have no difference in terms of plasma magnesium levels (p=0.51). There is also no difference in terms of serotonin levels in colicky (24.2 ± 9.1 ng/dl) and control group (24.2 ± 9.2 ng/dl) (p=0.70). Conclusion: In this study, serotonin and plasma magnesium levels have been found to be similar in both infantile colic and control groups.