Obezite hastalarında tıkınırcasına yeme bozukluğunun, mizaç ve karakter özellikleri, dürtüsellik ve çocukluk çağı travmaları ile ilişkisi
Temperament and character, impulsivity and childhood traumas in binge eating disorder with obese patients
- Tez No: 417487
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ CEZMİ ARIK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Tıkınırcasına yeme bozukluğu, obezite, dürtüsellik, çocukluk çağı travmaları, mizaç ve karakter, Binge eating disorder, obesity, impulsivity, childhood traumas, temperament and character
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, tıkınırcasına yeme bozukluğu (TYB) olan obez bireylerin, TYB olmayan obez bireylerden ve kontrol grubundan mizaç ve karakter özellikleri, çocukluk çağı travmaları, dürtüsellik, depresyon ve anksiyete düzeyleri açısından olası farklılıklarını araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji polikliniğine başvuran obez hastalar arasından DSM-5 kriterlerine göre TYB tanısı konulan 30, TYB olmayan 30 hasta ile araştırma grubu ile benzer demografik özellikler taşıyan, normal kiloda (BKİ=18,5-24,9 kg/m²) 30 sağlıklı gönüllü dâhil edildi. Çalışmaya katılanlar, Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ), Beck Anksiyete Ölçeği (BAÖ), Barratt Dürtüsellik Ölçeği Kısa Form (BIS-11 KF), Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği (ÇÇTÖ), Mizaç ve Karakter Envanteri (MKE) uygulanarak değerlendirildi. Bulgular: Gruplar arasında depresyon, anksiyete ve dürtüsellik düzeyleri açısından anlamlı bir farklılık saptanmadı. Çalışmamızda TYB olan obezlerin çocukluk çağında, duygusal istismara kontrollerden daha fazla maruz kaldıkları saptandı. Tıkınırcasına yeme bozukluğu olan obezlerle, TYB olmayan obezler arasındaysa çocukluk çağı travmaları açısından anlamlı bir farklılık saptanmadı. Çalışmamızda TYB olan obezlerde, MKE zarardan kaçınma skorları TYB olmayan obezlerden ve kontrol grubundan yüksek, işbirliği yapma ve kendini yönetme skorları ise düşük olarak saptandı. Obez olanlarla kontrol grubu arasındaysa mizaç ve karakter özellikleri bakımından anlamlı bir farklılık saptanmadı. Sonuç: Çalışmamızın sonucunda, tedavi için başvuran obez kişiler arasında bulunan tıkınırcasına yeme bozukluğu olan bireylerin, mizaç ve karakter özellikleri ve çocukluk çağı travmaları açısından tıkınırcasına yeme bozukluğu olmayan obezlerden farklı olduğu saptanmıştır. Bu yüzden TYB olan ve olmayan hastaların arasındaki bu farklılıkların anlaşılması ve tıkınırcasına yemeyi tetikleyen etkenlerin saptanması önemlidir. Kilo vermek için tedaviye başvuran hastaların psikiyatrik değerlendirmelerinde bu durumun göz önünde bulundurulması tedavi açısından faydalı olabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to determine the potential differences in temperament and character, childhood trauma, the degree of impulsivity, depression and anxiety of obese patients with binge eating disorder (BED) according to obese subjects without BED and healthy controls. Material and methods: The study included 30 obese patients with BED according to DSM-5 diagnosis criterias, 30 obese subject without BED whom had applied to Ondokuz Mayıs University Faculty of Medicine Endocrinology Clinic and 30 healthy controls with normal weight (BMI=18,5-24,9 kg/m²), which are suitable with regard to demografic variables. The subjects evaluated with Beck Depression Inventory, Beck Anxiety Inventory, Barratt Impulsivity Scale Short Form, Childhood Trauma Questionnaire, Temperament and Character Inventory. Results: There was no difference between the groups in terms of the degree of depression, anxiety and impulsivity. It was found that childhood emotional abuse is higher in obese patients with BED than healthy controls. No significant difference were found in terms of childhood traumas between obese patients with BED and obese patients without BED. Patients with BED had higher harm avoidance, and lower cooperativeness and self directedness scores than obese subjects without BED and healthy controls. There was no difference in temperament and character specialities between obese subjects and healthy controls. Conclusion: Our study showed that treatment seeking obese subjects with BED are different in terms of temperament and character and childhood traumas from obese subjects without BED. Therefore; it is important to understand these differences between obese subjects with and without BED and also what induces binge eating. It will be useful to consider this situation while treating this patients who applies for obesity treatment to our clinics.