Abdülkâhir el-Bağdadi'nin nübüvvet ve âhiret anlayışı
Evaluation of the sects regarded as heterodox by Abdülkâhi̇r el-Baghdadi, from the point of sources
  1. Tez No: 417579
  2. Yazar: MEHMET ARICI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL ŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Abdülkâhir el-Bağdâdî, Usûlü'd-Din, el-Fark Beyne'l-Fırak, nübüvvet, âhiret, Abdulqahir el-Baghdadi, Usûlü'd-Din, el-Farq Bayn el-Firaq, nübüvvet, âhiret
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu tezde İslâm kelâmı açısından inanç esasları bağlamında Nübüvvet ve Âhiret anlayışı irdelenecektir. Çalışmamızda Eş'ari kelâmının önemli isimlerinden olan Abdulkâhir el-Bağdâdî'nin nübüvvet ve âhiret anlayışı, onun kelâm ve mezhepler tarihi sahasında kaleme aldığı Usûlü'd-Dîn adlı eserleri bağlamında ele alınmıştır. Çalışmanın giriş kısmını oluşturan birinci bölümünde Bağdâdî'nin hayatı ilmî kişiliği, belli başlı kelâmî görüşleri ve eserleri hakkında bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde Bağdâdî'nin nübüvvet anlayışını ortaya koymak gayesiyle, mesele kelâmcılarının konu hakkındaki görüşleri merkezinde ele alınıp işlenmiş ve genelden özele doğru görüşlere yer verilmiştir. Bağdâdî'nin nübüvvet kapsamında nebi-rasül, mucize-kerâmet, imâmet-siyâset gibi konular hakkındaki anlayışı ile peygamberlerin sayısı, masumiyeti, ilk ve son peygamber gibi mevzulara dair görüşleri ayrıntılarıyla ele alınmıştır. Üçüncü bölümde ise Bağdâdî'nin âhiret anlayışını ortaya koymak için şefaat, rü'yetullah, ecel, kabir ahvali, ölümden sonra diriliş, mîzân, sırat, havuz, cennet ve cehennem konularla ilgili görüşleri hakkında bilgiler verilmiştir. Araştırmanın sonunda ise Bağdâdî'nin nübüvvet ve âhiret anlayışının İslâm uleması arasındaki yeri tartışılmış ve tarafımızdan konular hakkında genel bir değerlendirme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Controversies among the Muslims starting from the death of prophet Muhammed institutialized afterwards and became sects. Historians of sects registered those sectarian movements and each classified them pecoliar to their methods. Those works named as“Makala”in the beginnigs were continued with the forms of“Firaq”,“Milal”and“Nihal”. Al-Farq bayn al-Fıraq written by Baghdadi in fifth century of Hijra, has a different character than other works, be cause it has a chapter headed“The sects related to İslam althogh they were not members of İslam”. Baghdadi identified the sects he regarded as heteredox and of forwards reasons for that. He introduced their views. That Fanatic Shiite parties loom large in his classification of heterodox is made contact with his period in which subparties of Shiite has an important role politically and socially. He followed same method in his other two workd. It is able to say that he made the sects depend on hadith of seventy there parties because of his admiration for mathematics. This is why, he divided his work. Usul al-din into is main chapter and classified those in is subtities again. Approaches of Nawbahti in his Kummi Kitabu'l-Makalat ve'l-Firaq, Ashary his Makalatül İslam, Malati in his at-Tanbih ve'r-Radd, Isferaini in his et-Tabsir fid Din and Shahristani in his Milal and Nihal to the sects regarded as heteredox in classification of Baghdadi is also important.