Mehmet Feyzi Efendi'nin hayatı ve tasavvufî görüşleri
Mehmet Feyzi Efendi's life and his opinions in sufism
- Tez No: 417581
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAYRİ KAPLAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Mehmet Feyzi Efendi, hubbî, cübbî, sükûtî, türâbî, Mehmet Feyzi Efendi, hubbî, cubbî, sukûtî, turâbî
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 352
Özet
Mehmet Feyzi Efendi 20. yüzyılın önemli Müslüman mütefekkirlerinden birisidir. Feyzi Efendi 28 Mart 1912 tarihinde Kastamonu'da doğmuş 4 Mart 1989 tarihinde Kastamonu'da vefat etmiştir. Gümüçlüce mezarlığında medfundur. Feyzi Efendi'nin hayat safhalarını şu kelimeler özetlemektedir: Hubbî, cubbî, sukûtî, turâbî. O,“Ehl-i Sunnet ve'l Cemâat”in prensiplerinin takipçisi olmuştur. Onun görüşlerinden birisi de müspet düşünme, müspet konuşma, müspet harekettir. Biz bu çalışmamızda Mehmet Feyzi Efendi'nin hayatına ve tasavvufi konulara dair görüşlerine yer verdik. Çalışmamızın birinci bölümü Giriş Bölümüdür. İkinci Bölümde M. Feyzi Efendi'nin hayatını ve ilmi şahsiyetini ele aldık. Üçüncü Bölümde Feyzi Efendi'nin (tövbe, mücahede, takva, vera', zühd vb.) tasavvufi makamlara dair görüşlerine yer verdik. Ayrıca bu bölümde tasavvufi kavramlar ve şahsiyetler hakkındaki düşüncelerine değindik. Çalışmamız Sonuç bölümü ile noktalanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Mehmet Feyzi Efendi is one of the important muslim thinkers in 20th century. Feyzi Efendi was born in Kastamonu on 28th March 1912 and he died in Kastamonu on 4th March 1989. His tomb is in Gümüçlüce graveyard now. Feyzi Efendi's words that summarizes his life stages: Hubbî, cubbî, sukûtî, turâbî. He followed“Ehl-i Sunnet ve'l Cemâat (Ahl Sunnah Wal Jamaa/People of the Sunnah)”. One of his ideas: Positive thinking, positive speaking, positive action. In this study we discussed Feyzi Efendi's life and his opinions in sufizm. The first chapter is the Introduction. In the second chapter, we reviewed Feyzi Efendi's life and his scientific personality. In the third chapter, we discussed Feyzi Efendi's opinions of degrees to Sufism (tawbah, mucahede, taqva, vera', zuhd, etc.). In this chapter, we reviewed Feyzi Efendi's opinions in mystic concepts and personalities too. The presented study has ended with Conclusion.