Lise öğrencilerinin yaşam doyumlarının yordayıcıları olarak anne-baba tutumları ve duygusal zeka
Emoti̇onal intelligence and parental attitudes as predicters of high school students' life satisfacti̇on
- Tez No: 417591
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FULYA CENKSEVEN ÖNDER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Yaşam doyumu, anne-baba tutumları ve duygusal zeka, Life satisfaction, parental attitude and emotional ıntelligence
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu araştırmada ergenlerin algıladıkları anne-baba tutumları ve duygusal zekalarının yaşam doyumlarını ne derecede yordadığını belirlemek amaçlanmıştır. Araştırma Adana ili merkez ilçelerinde yer alan dokuz lisenin 9., 10., 11. ve 12. sınıfına devam eden 476 kız, 379 erkek olmak üzere toplam 855 öğrenci üzerinde gerçekleştirilmiştir. Ergenlerin yaşam doyumlarına ilişkin veriler“Çokboyutlu Öğrenci Yaşam Doyumu Ölçeği”(Huebner, 1994), anne-baba tutumlarına ilişkin veriler“Anne-Baba Tutum Ölçeği”(Lamborn, Mounts, Steinberg Dornbush, 1991), duygusal zekaya ilişkin veriler“Bar-on Duygusal Zeka Ölçeği Çocuk ve Ergen Formu”, kişisel veriler ise araştırmacı tarafından hazırlanan“Kişisel Bilgi Formu”kullanılarak elde edilmiştir. Verilerin analizinde Çok Değişkenli Regresyon Analizi'nden yararlanılmıştır. Araştırma sonucunda anne-babadan algılanan kabul/ilgi, psikolojik özerklik, kontrol/denetim ile duygusal zeka toplam puanı ve genel yaşam doyumu arasında pozitif yönlü anlamlı ilişkiler olduğu belirlenmiştir. Anne-babadan algılanan kabul/ilgi, psikolojik özerklik, kontrol/denetim ve duygusal zekanın kişilerarası beceriler, uyum, stres yönetimi, olumlu etki, genel ruh hali boyutlarının, lise öğrencilerinin genel yaşam doyumunu açıklamada anlamlı katkılar yapan değişkenler olduğu belirlenmiştir. Ergenlerin aile doyumunun anne-babadan algılanan kabul/ilgi, psikolojik özerklik, kontrol/denetim ve duygusal zekanın stres yönetimi, olumlu etki, genel ruh hali boyutları tarafından; arkadaş doyumunun ise anne-babadan algılanan kabul/ilgi, psikolojik özerklik ve duygusal zekanın kişilerarası beceriler, uyum ve genel ruh hali boyutları tarafından yordandığı bulunmuştur. Ergenlerin okul doyumunun yordayıcılarının anne-babadan algılanan kabul/ilgi, psikolojik özerklik, kontrol/denetim ve duygusal zekanın kişilerarası beceriler boyutları olduğu; çevreden algıladıkları doyumun yordayıcılarının ise anne-babadan algılanan kabul/ilgi, psikolojik özerklik, kontrol/denetim ve duygusal zekanın kişisel beceriler, stres yönetimi, olumlu etki boyutları olduğu belirlenmiştir. Lise öğrencilerinin benlik doyumunun sadece duygusal zekanın genel ruh hali boyutu tarafından yordandığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determinate parental attitudes and emotional intelligence predicted to what extent life satisfaction. Research has been studied on a sample of 855 (475 female, 379 male) including 9, 10, 11, 12 grade high school students who were studying in 9 central disrict of Adana. The data of adolescent's life satisfaction was collected by using“Multidimensional Adolescent Life Satisfaction Scale”(Huebner, 1994), the data about parental attitude measured by“Parenting Scales”(Lamborn, Mounts, Steinberg ve Dornbush, 1991), the data of emotional intelligence“Bar-on Emotional Intelligence Scale Child and Adolescent Form”and a presonal data“Personal Information Form”that was prepared by researcher. The was analyzed by using Multiple Regression Analysis. The result of research found that there was a significant relation between parental acceptence/involvement, psychology autonomy granting, strictness/supervision with emotional intelligence total score and general life satisfaction. In the study it was observed that explaining of high school students' life satisfaction between parental acceptence/involvement, psychology autonomy granting, strictness/supervision and the dimensions of emotional intelligence; interpersonal, adaptability, possitive impression and general mood that they are significant contributing variables. It was found that adolescents' family satisfaction predicted the dimensions of emotional intelligence; stress management, possitive impression, general mood and strictness/supervision, psychology autonomy granting parental acceptance/involvement whereas friens satisfaction predicted the dimensions of emotional intelligence; general mood, interpersonal, adaptability and parental involvement/acceptence, psychology autonomy granting. It was indicated that adolescents school satisfaction predictors were the dimensions of emotional intelligence as interpersonal and parental acceptance/involvement, psychology environment satisfaction predictors were the dimensions of emotional intelligence; interpersonal, stress management, possitive impression and parental acceptance/involvement, psychology autonomy granting, strictness/supervision. In addition it was revealed that the self satisfaction of high school students predicted the only dimension of emotional intelligence was general mood.