Dağlık Kilikia Bölgesi (Kilikia Trakheia) kültleri
The cults of rough Cilicia
  1. Tez No: 417694
  2. Yazar: SİNEM KÜÇÜKOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAMDİ ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Tarih, Archeology, History
  6. Anahtar Kelimeler: Dağlık Kilikia, Kültler, Tanrılar, İmparatorlar, Rough Cilicia, Cults, Gods, Emperors
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eskiçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 522
Özet
Bu çalışmanın amacı Hellenistik ve Roma İmparatorluk Dönemleri'nde Dağlık Kilikia Bölgesi (Kilikia Trakheia) epigrafik açıdan incelemektir.Bununla birlikte antik kaynaklar ve sikkeler de bölgenin kültlerine ilişkin önemli bilgiler sağladığından konunun kapsamına dahil edilmişlerdir. Böylece kültlerin değerlendirilmesi hususunda bir bütünlüğe ulaşılmaya çalışılmıştır.“Kentler, Yerleşmeler ve Yazıtları”adlı birinci bölümünde, konuya giriş oluşturabilmek amacıyla bölgedeki antik kentlerin kısa tarihçeleri ve yazıtlarının durumu incelenmiştir. Çalışmanın ana bölümünü oluşturan ve yazıtların epigrafik olarak incelenmesini kapsayan ikinci bölümde, bölgede tapınım gören tanrılar alfabetik olarak sıralanmıştır. Aynı zamanda bu bölümde yazıtların altında her tanrıyla/tanrıçayla ilgili ayrı bir değerlendirme bölümü hazırlanmıştır. Üçüncü bölümde Roma İmparatorluk Dönemi'nde önem kazanan imparator kültünün bölgedeki durumu incelenmeye çalışılmıştır. Bölgenin kültlerle ilgili yazıtları incelendiğinde, kült görevlilerinin de yazıtlarda yer aldığı görülmektedir. Bu nedenle dördüncü bölüm bölgenin yazıtlarında geçen kült görevlilerine ayrılmıştır. Çalışmanın sonunda bölgedeki tanrı kültlerine ilişkin tüm sikkeleri kapsayan bir Appendix eklenmiştir (Appendix 1: Sikkeler).
Özet (Çeviri)
This study is an epigraphic survey of cults in the Rough Cilicia in Hellenistic and Roman Imperial periods. Nevertheless it also includes ancient sources and coins, sin-ce they naturally provide important information about these cults. Thus, the study aims at a more unified evaluation of the subject. The first chapter, titled“Cities, Settlements and Inscriptions”is an introduction, which investigates the current state of inscriptions and the a brief history of ancient cities in the region. The second chapter constitutes the main theme, offering an examination of the epigraphic study of the inscriptions and the gods worshipped in the region in alphabetical order. Separate sections under the inscriptions are provided for a better assessment of each deity. The third chapter, focuses on the imperial cult in the region, which became prominent from the Roman imperial period. The inscriptions also include cult at-tendants, which are the subject of the fourth chapter. An appendix covering all the coins related to cults in the region has been added (Appendix 1: Sikkeler).